SVT benämner olagliga invandrare som ”papperslösa” igen

Av | augusti 8, 2019

Vad är en olaglig invandrare? Jo, en person som tagit sig in i ett land utan tillstånd. Eller en person som uppehåller sig i landet trots utvisningsbeslut. Men vill man skapa sympatier för dessa människor använder man begreppet ”papperslös”.

I dagens artikel hos SVT läser vi att USAs gränsmyndighet ICE grep cirka 680 personer som inte hade rätt att vistas i landet. Men i artikeln står det inte ett ord om just detta. Istället nöjer sig public service med att skriva att människorna saknade dokumentation eller rätt papper. Det är en försköning av verkligheten till dessa människors fördel.

Samtidigt skriver man om barn som kan skiljas från sina föräldrar som ett resultat av räderna, som för att visa hur hemskt detta är. Men hade inte föräldrarna tagit beslutet att uppehålla sig olagligt i USA hade inte deras barn drabbats.

Att använda begreppet ”papperslös” är att vinkla rapporteringen eftersom det får dessa människor, som inte har rätt att vistas i landet, att framstå som offer. En medveten retorik vi ofta ser hos public service, även om jag också noterat att vissa av deras journalister använder begreppet ”illegal invandrare”.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stor-rad-mot-papperslosa-i-usa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.