SVT saknar ofta helhetsperspektiv i klimatfrågan

Av | november 14, 2023

SVT låter oss följa med Camilla som sänkt sina utsläpp genom att ändra livsstil.

Vad är problemet?

Förutom att SVT försöker påverka svenskars vanor och beteenden, så missar man nästan alltid i klimatsammanhang att upplysa läsaren om att klimatet är en global fråga, och inte en hinna ovanför Sverige. Skulle Sverige imorgon via magi få noll utsläpp skulle det ändå inte göra någonting för klimatet i praktiken – skillnaden skulle vara försumbar. Det här pratar SVT i princip aldrig om, utan budskapet är att om vi svenskar ändrar livsstil så kan vi rädda klimatet. Så fungerar det inte alls, särskilt inte med tanke på att de stora utsläppsländerna Kina och Indien har betydligt mindre ambitiösa klimatmål än Sverige och EU.

Vad skulle gjorts bättre?

Det är inte SVTs uppgift att försöka ändra folks vanor. De kan för all del rapportera om folk som valt en annan livsstil, men då bör det inte göras på ett propagandistiskt sätt som detta. Kommentarer som denna gör det ganska uppenbart att det handlar om propaganda:

I Skattungbyn finns en gemenskap kring att leva klimatsmart. En kultur som skapats och hålls vid liv tack vare ”Skattungekursen” – en kurs i hållbar livsföring och omställning.

Det man kan läsa mellan raderna är alltså att man vill använda grupptryck för att få fler människor att anta en livsstil som SVT tycker om.

Fundera på följande

Det är ingen slump att vänstern och miljörörelsen ofta går hand i hand. Minskad konsumtion leder till minskad tillväxt, och tillväxten är hjärtat i kapitalismen. Kollektivt tänkande och handlande uppmuntras.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/camilla-flyttade-till-orsa-for-att-minska-sitt-klimatavtryck-sa-stallde-hon-om–l6c72u

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.