Professor hos SVT säger väldigt anmärkningsvärda saker utan att bli ifrågasatt

Av | december 21, 2023

SVT intervjuar professor Lisa Hultman om hur möjligheterna till fred ser ut mellan Israel och Hamas.

Vad är problemet?

Det första Hultman säger i videon är:

Den här typen av massivt våld som riktas mot civilbefolkningen tenderar att polarisera, göra att extrema positioner får större utrymme.
Inget ifrågasättande av SVT om att professorn här påstår att Israel med flit riktar in sig på civila, och inte på Hamas som blandar sig med civila.

I texten säger hon:

Hamas terrordåd slog mot den israeliska civilbefolkningen, som straffades för den politik som den israeliska staten för.
Ingen kommentar från SVT att Hamas har som uttalat mål att förinta staten Israel. Det spelar liksom ingen roll vilken regering som sitter i Israel, Hamas mål består.

Vad skulle gjorts bättre?

När experter är så här vinklade bör SVT lägga till information eller ifrågasätta, för annars blir budskapet till läsaren väldigt vinklat.

Fundera på följande

Hur många experter känner du till som har integritet? Alltså experter som lägger sina personliga värderingar åt sidan och bara går på fakta.

Jag frågade Karin Airaksinen på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag reagerade när jag såg och hörde professor Lisa Hultman säga att den israeliska befolkningen straffades av Hamas för den politik som Israels regering bedriver, men det gjorde tydligen inte ni:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kriget-mellan-hamas-och-israel-sa-ser-mojligheterna-ut-till-fred–f73616

Det är välkänt att Hamas uttalade mål är att utplåna staten Israel, oavsett vilken regering som sitter vid makten. Hultman säger dessutom i videon att Israel riktar massivt våld mot civila, vilket innebär att hon tar Hamas ställning som vill få det att se ut som om Israel med flit dödar civila palestinier.

Jag undrar varför Hultman får vara helt oemotsagd när det gäller dessa anmärkningsvärda uttalanden. Du får gärna vidarebefordra det här mejlet till någon ansvarig för det program som klippet i artikelns video kommer ifrån.

Om du eller någon annan på SVT väljer att svara kommer ert svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Karin Airaksinen svarade

Hej Kai,

jag publicerade detta klipp på vår sajt, men är ingen redaktör.

För att få svar på dina frågor kan ett första steg vara att titta på hela intervjun med Lisa Hultman. Den ser du här:
https://www.svtplay.se/video/e4oPrBm/morgonstudion/igar-06-00?id=e4oPrBm&position=4204&highlight=vad-kravs-for-att-na-fred-mellan-israel-och-hamas-4204

Jag ställde en följdfråga till Karin Airaksinen

Hej Karin och tack för svar!

Jag granskar inte SVT Play, utan endast det material ni väljer att lägga upp på svt.se. Med det sagt har jag tittat på hela intervjun, och SVT ifrågasätter ingenting av det Hultman säger. Har du möjlighet att vidarebefordra min fråga till relevanta medarbetare vore det tacksamt.

Om du eller ni väljer att svara kommer ert svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Karin Airaksinen svarade

Hej,

eftersom du vill ha ett mer officiellt svar så tycker jag att du ska mejla till kontakt@svt.se, därifrån kan frågan tas vidare till berörda parter.

Kontakta oss | SVT Kontakt

Granskar du fler sajter eller bara oss förresten?

Mitt avslutande svar till Karin Airaksinen

Hej och tack för svar!

Då gör jag det.

Jag granskar både traditionell och ”alternativ” media, men fokus ligger på public service då ni är 100 procent skattefinansierade och hävdar att ni är opartiska (alla vet att Aftonbladet är sossepropaganda och Samnytt är SD-propaganda). Jag tycker SVT gör ett bra jobb i de allra flesta fall, men det finns vissa ämnen där ni inte klarar av att hålla er opartiska, framför allt gäller det feminism/jämställdhet, klimat/miljö och invandring/integration.

Jag frågade SVT

Hej!

Se konversationen nedan. Er medarbetare Karin Airaksinen tyckte jag skulle mejla till denna adress.

Artur på SVT svarade

Hej!
Vi har en samlad artikel gällande vår rapportering kring kriget här: https://www.svt.se/kontakt/sa-rapporterar-svt-om-kriget-mellan-israel-och-hamas
Dessvärre har jag ingen möjlighet att besvara detaljfrågor kring rapporteringen.

Jag ställde en följdfråga till Artur

Hej Artur och tack för svar!

Vem har möjlighet att svara på detaljfrågor då? För någon på SVT måste ju vara ansvarig för vilka frågor som ställs (och vilka som inte ställs) till inbjudna gäster.

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Artur valde att inte svara på följdfrågan.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kriget-mellan-hamas-och-israel-sa-ser-mojligheterna-ut-till-fred–f73616

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.