SVT rycker ut för att rädda sojan och veganismen

Av | december 2, 2019

Som i ett led i den pågående kampanjen att få svenskarna att sluta äta kött har SVT publicerat en video där dietisten Sofia Antonsson bland annat tar hål på myten om att män kan utveckla bröst av att äta soja. Men vad är det då som är problemet med att ta hål på en myt om det är sant?

Jo, SVT vill inte ge sojan dåligt rykte eftersom den fungerar som ersättning till inte bara kött, utan fisk, mjölk och andra animaliska produkter också. Om de skulle prata negativt om sojan skulle det kanske leda till att folk började äta mer kött och fisk, och dricka mer mjölk.

Problemet med videon, och specifikt påståendet att soja inte ger män bröst, är att frågeställningen är extrem. Man har valt ut den extremaste myten som är lättast att slå hål på vad gäller de hormonpåverkningar som sojan kan leda till.

Till exempel hade man istället kunna fråga sig på vilka sätt soja kan påverka mäns och kvinnors hormoner, men då hade svaret inte blivit lika positivt för sojan – men kanske intressantare för läsaren. Här har SVT förmodligen redan beslutat sig för vilket resultat man vill ha av att fråga dietisten, och formulerat frågan därefter.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rykten-om-sojaprodukter-dietist-reder-ut

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.