SVT romantiserar en person som anklagats för brottsliga gärningar

Av | november 11, 2019

Att SVT ofta romantiserar folk som tar sig in i länder olagligt, eller som uppmuntrar andra att göra det, är ingen hemlighet. Den 9 december har de skrivit en liten artikel om en italiensk borgmästare som försöka blåsa nytt liv i en liten stad genom integration av flyktingar och migranter.

Borgmästaren har anklagats för att arrangera skenäktenskap och för att ha främjat olaglig invandring, vilket SVT själva skriver. Men tittar man på videon får man en annan bild. Det är snudd på propaganda och det nämns nästan ingenting om kritiken, samtidigt som videon förmedlar budskapet att integrationsprojektet kanske misslyckas, snarare än att det bedrevs illegalt.

SVT använder subjektiv moral istället för att skriva sakligt. Man framställer borgmästaren på ett positivt sätt, istället för ett neutralt sätt. Det är ett ständigt återkommande tema här, men man vill inte låta läsaren bilda sig en uppfattning på objektiv grund, utan presenterar alltid nyheten på ett sätt som romantiserar eller på andra sätt påverkar bilden som läsaren tar del av.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/italiensk-borgmastare-startade-omfattande-integrationsprojekt-nu-anklagas-han-for-oegentligheter-och-ar-forvisad-fran-staden

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.