SVT ringer upp tre experter som erkänner fel angående covid-19, ingen av dem är från Folkhälsomyndigheten

Av | februari 10, 2022

Idag bjuder SVT på en väldigt ovanlig typ av artikel som jag faktiskt aldrig sett förut (och därför vill jag skriva om den). Man ringer upp tre experter, Anders Björkman, Björn Olsen och Magnus Gisslén, som alla erkänner vissa fel de haft angående covid-19. Jag har aldrig sett SVT göra så här mot experter tidigare.

Vad är problemet?

Det som är bra är att man visar att även experter kan ha fel, vilket är helt naturligt då vetenskap baseras på sannolikhet och inte på absolut fakta (det är bland annat därför som nya rön kommer och teorier utvecklas). Det som är mindre bra är att man av någon konstig anledning utelämnar Anders Tegnell.

Man skriver nämligen längst ned i artikeln:

SVT ringde upp tre experter som ofta synts i rutan för att fråga vilka felbedömningar de har gjort. Se deras svar i videon.

Den som synts överlägset mest är Anders Tegnell, men vare sig han eller någon annan från Folkhälsomyndigheten har blivit uppringd av SVT för intervju. Man har inte heller skrivit att man försökt ringa upp någon på Folkhälsomyndigheten, men inte fått svar (eller att personen inte vill medverka). Då får man anta SVT inte försökt alls.

Vad skulle gjorts bättre?

Om man baserar intervjuerna på de experter som synts mest så borde Anders Tegnell varit ett självklart första val. Istället plockar man professorer från olika universitet som inte sällan varit oense med just Tegnell.

Fundera på följande

Varför kontaktade inte SVT någon expert på Folkhälsomyndigheten?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/professorerna-tre-felbedomningar-vi-gjorde-av-covid-19

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.