SVT rapporterar inte hela sanningen

Av | november 9, 2019

Idag var det dags för president Trump att möta pressen efter resultatet i det så kallade mellanårsvalet. SVT har valt att lyfta fram en sektion där Trump kallar Jim Acosta från CNN för ”en hemsk människa” samt att han är ”oförskämd”. Sättet SVT framställer händelseförloppet på är helt felaktigt, och här är varför:

CNN-journalisten börjar med att fråga hur president Trump kan se karavanen som en invasion. Trump svarar att de helt enkelt har olika åsikter och att han vill att invandrare kommer in den lagliga vägen istället för att tvinga sig in som karavanen gör. När den frågan är avslutad säger Trump att mikrofonen ska gå vidare till nästa journalist. CNN-journalisten vägrar dock ge ifrån sig mikrofonen, utan försöker istället ställa en till fråga om de påstådda Rysslands-kopplingarna. Det är först efter detta som president Trump ilsknar till och kallar Jim Acosta för en hemsk människa.

SVT skriver: ”När CNN:s politikreporter Jim Acosta ställde frågor om den migrantkaravan som är på väg mot USA från Centralamerika, trots att presidenten inte ville svara, ilsknade han till ordentligt.”

De får det att låta som att Trump inte ville svara på karavanfrågan, vilket han gjorde. De skriver ingenting om att Jim Acosta vägrade släppa ifrån sig mikrofonen när en kvinna kom fram och skulle ge den till en annan journalist. Ett klassiskt exempel på hur man kan förvränga heltidsbilden genom att inte bara påstå direkta felaktigheter, utan även genom att utelämna i sammanhanget väsentlig information.

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.