SVT presenterar Världsnaturfonden som en politiskt neutral organisation

Av | maj 28, 2020

Så var vi där igen. En ”politiskt obunden” organisation presenteras som helt neutral hos SVT. Idag vidarebefordrar SVT tips direkt från WWF om vad vi ska tänka på när vi köper matfisk.

Vad är problemet?

WWF, precis som så gott som alla andra organisationer som är ”politiskt obundna”, är inte politiskt neutrala. Att vara obunden (alltså att inte finansieras av ett visst parti) är inte samma sak som att vara opartisk. På WWFs egen sajt kan man bland annat läsa följande:

WWF anser att regeringen tillsammans med kapitalägare och kapitalförvaltare behöver:
De verkar alltså för politiska förändringar, alltså är de en politisk organisation.

Ett fokus på ekonomisk tillväxt som driver på en ständigt ökande konsumtion av jordens resurser är i längden inte hållbart.
Detta argument hör man ofta från vänstern och Miljöpartiet.

Fossila bränslen har många negativa miljökonsekvenser, bidrar bland annat till klimatförändringar som motverkar en långsiktigt hållbar utveckling. Detta är ett tydligt exempel på ett område där WWF ser ett akut behov av att snabbt styra om finansiella flöden – investeringar, från fossil till förnybar energi och till sådant som stimulerar en effektivare energianvändning.
Att människan på sikt behöver styra om till andra energiformer kan nog de flesta hålla med om, men att frågan skulle vara akut är också något man framför allt hör från miljövänstern.

För att nå Parisavtalets mål om att minska risken för katastrofala klimatförändringar måste utsläppen av växthusgaser halveras till 2030.
Även detta är vänsterretorik från Miljöpartiet. Parisavtalet får också mycket kritik för att det lämnar Kina, världens överlägset största utsläppare av koldioxid, att göra vad de vill fram till 2030. Om världens största utsläppare får göra vad de vill de närmaste tio åren så är det uppenbarligen inte så bråttom med riktiga, globala förändringar enligt Parisavtalet.

Det jag skriver här är alltså inte att WWF har fel i det de säger, bara att de tar tydlig, politisk ställning. Därmed är de inte politiskt neutrala som SVT presenterar dem.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta presentera internationella organisationer, som uttryckligen vill påverka politiken, som neutrala.

Vad kan du som medborgare göra?

Var misstänksam när public service presenterar organisationer helt okritiskt och bara vidarebefordrar deras budskap som om det vore sanning per automatik.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gladjebeskedet-fler-svenska-insjofiskar-far-gront-ljus-av-wwf
Källa: https://www.wwf.se/ekonomi-och-finans/byggstenar/
Källa: https://www.wwf.se/ekonomi-och-finans/detta-gor-wwf/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.