Du som tittare: om du inte agerar med handling stöder du det du inte gillar

Av | maj 28, 2020

SVT ska kvotera in fler kvinnor bland låtskrivarna i Melodifestivalen. Från och med 2022 måste alla bidrag som är skrivna av flera personer ha en kvinna med bland låtskrivarna. Både Aftonbladet och Nyheter Idag rapporterar om detta, och även SVT själva har skrivit en artikel på kultursidorna.

Vad är problemet?

Som vanligt tillämpar public service en resultatbaserad definition av jämställdhet, det vill säga, man använder tvångsmetoder som kvotering för att uppnå ett jämlikt resultat. Den andra definitionen av jämställdhet är baserad på lika möjligheter.

Det här är inte första gången public service använder kvotering för att få till det resultat som de önskar. På 70-talet, då den så kallade proggrörelsen var aktiv, ställde man in Melodifestivalen 1976. Man kvoterade under den här tiden in garageband för att de kommersiella låtarna inte skulle ta för stor plats. Byt ut kommersialism mot män så har du ungefär samma situation idag. Jag länkar till en artikel om 70-talet här nedanför.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta kvotera in folk baserat på kön och etnicitet, och låt istället kompetens och prestation avgöra.

Vad kan du som medborgare göra?

Bojkotta det du inte gillar. Om du tycker någonting är fel, men samtidigt konsumerar det, är det samma sak som att ge tummen upp och ditt godkännande. Arga inlägg på sociala medier känns bra för stunden, men förändrar ingenting i längden. Det är konkret handling som gör skillnad, oavsett hur stor eller liten den skillnaden blir.

Källa: https://nyheteridag.se/svt-ska-kvotera-in-fler-kvinnor-till-melodifestivalen/
Källa: https://www.hant.se/melodifestivalen/vanstervagens-stopp-av-melodifestivalen-ett-av-public-services-morkaste-ogonblick/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.