Nu ska experterna berätta hur du ska tänka igen, signerat SVT

Av | maj 29, 2020

USAs president Donald Trump har börjat bråka med Twitter, och naturligtvis får inte läsaren bilda sig sin egen uppfattning, baserat på det som faktiskt hänt. Istället tar SVT kontakt med tre olika experter som berättar hur vi ska tänka.

Vad är problemet?

Problemet är inte att experter delger fakta inom de områden där de har expertkunskap, problemet är att experter ofta delger sina egna, personliga åsikter. Därför framställs ibland rena gissningar som expertkunskap, och det påverkar läsaren. Det kan till exempel vara så att läsaren redan bildat sig en åsikt, läser den här artikeln med experterna, och sedan ändrar sig enbart på grund av att en expert har en annan åsikt (som inte baseras på fakta).

Jag länkar till flera citat från videon i artikeln, och fetmarkerar ord som visar att det inte är fakta som experterna delger:

(På frågan vad det innebär för Trump.)
Nästan bara fördelar, tror jag
(På frågan vad det innebär för yttrandefriheten.)
Inte mycket, tror jag
I nuläget så tror jag inte det skulle påverka något negativt
(På frågan om hur bråket kommer att sluta.)
Med inga förändringar alls, skulle jag tippa
Jag tror att vi förmodligen kommer se en allt större spänningen mellan presidenten och media
Jag vågar inte sia om det
Jag gissar att vi får höra mycket mer om det här de närmaste dagarna
Jag tror han kommer driva frågan vidare

Antingen är det gissningar, eller så är det självklarheter som vanligt folk har fattat för länge sedan (till exempel att vi kommer få se en allt större spänning och konflikt mellan Trump och media). Kom också ihåg hur alla experter och proffstyckare var helt övertygade om att Trump skulle förlora både republikanernas nominering och presidentvalet för fyra år sedan.

Vad skulle gjorts bättre?

Om inte experter har siffror eller annan fakta att presentera finns det ingen anledning att lyfta fram dem. Folk klarar att tänka själva.

Vad kan du som medborgare göra?

Titta själv på videon och tänk efter på hur mycket fakta det är som faktiskt kommer ut ur experternas munnar, kontra hur mycket gissningar och personliga åsikter det är. Det är alltid bra att lyssna på folk som har kunskap, men det är långt ifrån säkert att experter faktiskt förmedlar kunskap.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/experterna-det-har-handlar-trumps-twitterbrak-om

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.