SVT och Samnytt – samma nyhet, två olika perspektiv

Av | januari 4, 2022

Klimataktivist eller klimatkriminell? Ja, det beror på hos vilken media du läser. Nyheten handlar om Pontus Bergendahl som slutat på sitt jobb som IT-chef för att kunna engagera sig mer i Extinction Rebellion.

Vad är problemet?

I den bästa av världar hade vi haft media som gett oss flera perspektiv. SVT och Samnytt behandlar Bergendahl precis som man kan förvänta sig: SVT är ganska snälla medan Samnytt är skoningslöst kritiska. Båda dessa attityder speglar de två medierna i klimatfrågan. I det här fallet tycker jag SVT gör ett bättre jobb eftersom de får med kritik också, medan Samnytt kör all-in på kritiken.

Samnytt använder även tveksamma begrepp som ”klimatsekt” och ”vänsterextrem” om Extinction Rebellion. De påstår dessutom att familjens tredje dotter tagit avstånd från den vänsteraktivistiska klimatgruppen, men inga belägg presenteras för detta.

Vad skulle gjorts bättre?

Varför ska vi behöva läsa hos flera medier bara för att alla är så besatta av opinionsbildning och agendor, istället för att försöka hålla sig så objektiva som möjligt? Det handlar inte om att medierna inte KAN, utan att de inte VILL.

Fundera på följande

Jämför SVT och Samnytts artiklar. Vilken tycker du är objektivast och får med flest perspektiv på Bergendahl?

Källa: https://samnytt.se/pontus-sade-upp-sig-fran-jobbet-for-att-bli-klimatkriminell-pa-heltid/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/klimataktivisten-pontus-bergendahl-jag-ar-extremt-nervos-innan-en-aktion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.