SVT normaliserar den liberala halvan av befolkningen

Av | december 7, 2020

SVTs kulturkritiker Per Andersson kritiserar DN för jippo i samband med deras beslut att låta Greta Thunberg bli chefredaktör för en dag.

Vad är problemet?

Andersson beskriver Thunberg på följande vis:

När Greta fimpar ledarsidan är det en gest som jämställer debatt med onödigt tjafsande och löst tyckande. Minst sagt anmärkningsvärt att Dagens Nyheter gått med på det kravet, för att få lov att samarbeta med den superkända och superrespekterade superstjärnan.

Den tillfälliga chefredaktörens främsta bidrag till mixen är dock en riktig godbit för ett medieföretag i vår tid: ett långt samtal mellan Greta Thunberg och den brittiska naturfilmaren David Attenborough. Två riktigt globalkända människor, två moraliska auktoriteter – tillsammans med Dagens Nyheter för att rädda planeten.

Att Thunberg är superkänd kan nog ingen resonera emot, men superrespekterad superstjärna? Och moralisk auktoritet? Om man kollar Förtroendebarometern från 2020 har 40 procent av svenska folket förtroende för Greta Thunberg. Alltså färre än hälften, en minoritet. Delar man upp de 40 procenten mellan olika partisympatisörer märker man dessutom att Thunberg är överlägset populärast bland liberaler, medan konservativa har drastiskt lägre förtroende för henne. Så här ser det ut bland partisympatisörerna:

  • Miljöpartiet: 85 %
  • Vänsterpartiet: 75 %
  • Liberalerna: 67 %
  • Centern: 65 %
  • Socialdemokraterna: 57 %
  • Moderaterna: 21 %
  • Kristdemokraterna: 21 %
  • Sverigedemokraterna: 12 %

När Andersson beskriver Thunberg som är superrespekterad superstjärna och moralisk auktoritet utgår han från vad liberaler tycker. Men det skriver han inte. Istället får han det att framstå som att Thunberg är superrespekterad generellt, vilket alltså inte stämmer.

Vad skulle gjorts bättre?

Det hade räckt med om Andersson lagt till det faktum att respekten för Thunberg främst återfinns hos liberaler.

Vad kan du som medborgare göra?

Var uppmärksam på hur SVT normaliserar liberala värderingar, profiler och mediehus genom att inte tillskriva dem ideologisk hemvist eller, som i detta fall, genom att låtsas om som att någon som är populär hos ena halvan av befolkningen, är populär hos alla. Observera även att Andersson skriver att The Guardian har blivit den internationellt kända brittiska tidningen. Hos vilka? Hos vänstern, men det nämner inte Andersson. Istället får han vänsterns preferenser att framstå som det normala, som det generella.

Källa: https://www.svt.se/kultur/jippo-som-ska-positionera-dn-som-tidningen-for-den-med-klimatangest
Källa: https://www.kantarsifo.se/sites/default/files/reports/documents/kantar_sifo_fortroendebarometern_2020_1.pdf (sidan 23 samt 28)

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.