En reflektion på Tigran Feilers analys om journalistsituationen i Mexiko

Av | december 7, 2020

Baserat på korruptionen, knarkgängen och journalistmorden skriver SVTs latinkorrespondent Tigran Feiler om hur demokratin är i fara när journalister skjuts ihjäl.

Reflektionen

Det finns en liknande situation i Sverige. Naturligtvis inte med resultatet att folk mördas, men folk med ”fel” åsikter i vårt land utsätts ofta för social isolering, vuxenmobbning och utfrysning. Syftet är detsamma som morden i Mexiko: att tysta. I Sverige kan det bland annat handla om att någon tar kontakt med din sponsor eller arbetsgivare för att höra om vederbörande verkligen tycker det är OK att förknippas med dina åsikter. Det är en typiskt feminin metod där man istället för frontalangrepp (mord, våld och liknande) vänder sig till folk som målet umgås med, med syfte att få alla att ta avstånd från och tycka illa om målet.

När metoo rasade som värst fanns det dessutom exempel på folk i Sverige som begick självmord som resultat av mediadrev. Drev där ingen fick ifrågasätta kvinnors berättelser trots att det saknades teknisk bevisning. I efterhand uppdagades att en del kvinnor ljög, precis som att alla apatiska flyktingbarn inte vara apatiska. En del fejkade. Men uttryckte du en sådan åsikt där och då kunde du räkna med att bli socialt kölhalad i media. Allting handlade om att tysta folk som inte tyckte ”rätt”, eller som inte bidrog till ”rätt” budskap.

Motsatsen till sådana här fasoner kan du hitta i YouTube-kanalen ”Hur kan vi”, där Navid Modiri bjuder in gäster från alla håll och kanter. Det gör inte svenska journalister, eftersom de är för upptagna med att se till att forma budskapet som de så gärna vill att du som läsare ska påverkas av.

Det är alltså inte frågan om att det är något fel på Feilers analys om Mexiko, utan att det finns liknande problem med tystnad i Sverige. Problem som svensk media är en del av, och som de inte visar några tecken på att vilja göra något åt. Problem som fortfarande är problem, även om de inte resulterar i mord.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/journalistmorden-i-mexiko-ett-allt-storre-hot-mot-demokratin

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.