SVT minns att sex miljoner judar mördades … men hur var det med alla andra?

Av | februari 1, 2021

Det är vanligt att medier, inklusive SVT, påminner oss om hur det nazistiska Tyskland mördade fler än sex miljoner judar i koncentrationsläger. Denna rapportering i sig är bra för att människor ska minnas och lära sig av historien, men helhetsbilden lämnar en del att önska.

Vad är problemet?

Det var inte bara judar som mördades av nazister under 1900-talet. Miljontals kineser mördades av det imperialistiska Japan, ännu fler kineser dog på grund av Mao Zedongs kommuniststyre och många miljoner ryssar svalt på grund av att Stalin stal allt de ägde då de relativt nyrika, ryska bönderna ansågs vara ett hot mot staten. Men om du söker på vad SVT har skrivit om Zedong, Stalin och Japan under det senaste året finns det ingen minnesartikel för deras offer.

Vad skulle gjorts bättre?

Uppmärksamma ALLA folk som blivit mördade i stor skala under de senaste 100 åren, och inte bara judarna.

Fundera på följande

Varför tror du det är så viktigt för SVT att lyfta fram just nazister som ondskan och judar som offren? Varför minns man inte kommunistiska folkmord, som ofta hade att göra med att medborgarnas frihetskamp ansågs vara ett hot med kollektivet och staten? Varför minns man inte alla de biologiska experiment som japanerna utförde på både kineser och koreaner under andra världskriget? Varför blir ofta historiebeskrivningen så selektiv?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hor-forintelseoverlevaren-elisabeth-masur
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/oroande-utveckling-infor-forintelsens-minnesdag-politiseras-i-stora-delar-av-europa
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-ar-viktigt-att-komma-ihag-varfor-det-ar-viktigt-att-prata-om-det-har

Kategori: SVT

4 reaktion på “SVT minns att sex miljoner judar mördades … men hur var det med alla andra?

 1. NN

  Du ställer fullt relevanta frågor. Det är frågor som förtjänar ett svar från de som är ansvariga.

  Jag hade gärna sett att du ibland avslutade dina texter med orden ”Jag har den (ange datum här) mailat SVT dessa frågor och kommer att publicera deras resonemang här om jag får svar.” Det vore ju faktiskt intressant att läsa närmare hur de har tänkt vid dessa (och andra) publiceringar. Men även ett uteblivet svar är talande.

  De publicerar ibland sina resonemang på sin nyhetsblogg.
  (https://www.svt.se/nyheter/16072903)

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Jag har mejlat till SVT mängder av gånger, både vad gäller enskilda artiklar här på sajten och kartläggningarna som jag håller på med. Men jag får aldrig några svar alls (med ett undantag), vilket jag antar beror på att den här sajten har så få besökare. Så fort någonting får genomslag reagerar de dock.

   Ett tydligt exempel på det var när Samhällsnytt publicerade min kartläggning om Donald Trump och SVT. Helt plötsligt, en halvtimme efter att de publicerat, fick jag svar från SVT. Och det var också den enda gången någonsin de svarat mig.

   Men jag hinner inte sitta och mejla dem för varje artikel, för varje mejl ska formuleras och tänkas igenom innan det skickas. Så jag har slutat med det.

   Svara
   1. NN

    ”Det är skrämmande hur mediehus som utkräver ansvar från andra, skyddar sitt eget hus när det väl kommer till kritan. Hur de som förväntar sig transparens och öppenhet hos andra, duckar. Och hur media, som ställer höga krav på andras tillgänglighet, själva går och gömmer sig.”
    Så skrev Jeanette Fors-Andrée 2018. På SVTs egen hemsida dessutom.
    (https://www.svt.se/opinion/lat-oss-prata-om-medias-roll-och-den-offentliga-skampalen)

    Jag förstår din frustration. Och att maila dem efter varje artikel som du skriver är förmodligen bara slöseri med tid och energi. Men om du tycker att ett ämne är riktigt viktigt då kan du kanske göra det just för att kunna avsluta artikeln med ”Jag har mailat SVT följande frågor … och kommer publicera deras eventuella svar här.” Därefter kan du släppa tankarna på det. Det är knappast någon ide att skicka dem påminnelser. Men alla som läser din artikel kommer att se det. Som sagt: Även ett uteblivet svar är mycket talande. Det ligger i deras eget intresse att svara, för det ser verkligen inte bra ut om de bara ”duckar” och ”går och gömmer sig”.

    Är det något i mailen till dem som du kan justera? Kanske avsluta med en mycket kort presentation där du nämner hur länge du har drivit bloggen och hur många artiklar som du har skrivit.

    Kolla kontaktuppgifter här och se om du hittar en bättre, eller mer direkt, kontaktväg:
    * https://kontakt.svt.se/guide/kontakt
    * https://www.svt.se/nyheter/sa-kontaktar-du-svt-nyheter

    Samt se även ”Inget svar från SVT?” där de beskriver varför vissa användare av Outlook eller kunder hos Telia inte får svar.
    * https://kontakt.svt.se/guide/fel-pa-outlook-nar-man-kontaktar-svt

    Svara
   2. NN

    Fyller på med lite mer kontaktuppgifter: https://b2b.svt.se/kontakt.html

    Det kan vara värt att i kontakt med SVT påminna dem om att de själva uppger ”Då SVT är ett företag som granskar andra, vill SVT också vara granskningsbart”
    (https://b2b.svt.se/vid-kris.html)

    Det är nästan så att den här strategin att inte bemöta din sakliga kritik förtjänar en egen artikel här.

    Om du vill kan du kontakta följande medier eller organisationer och berätta om att SVT inte bemöter din kritik:
    * https://sverigesradio.se/medierna/
    * https://www.journalisten.se/
    * http://mediestudier.se/
    * https://www.mprt.se/ (Skicka en skrivelse och be att den beaktas i samband med att myndigheten granskar SVTs årsredovisning)

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.