SVT lyfter fram rapport som granskar högerextremism, kommer de göra likadant med vänstern?

Av | augusti 25, 2022

Idag publicerar SVT en rapport från efterforskningsföretaget Acta Publica som visar att 289 medlemmar i riksdagspartierna kan kopplas till högerextremism, och att 214 av dessa tillhör Sverigedemokraterna.

Vad är problemet?

Det är inga problem att resultatet från en kartläggning lyfts fram, även om man kan ifrågasätta tajmingen så här två veckor innan valet (media brukar sitta och trycka på material för att orsaka maximal skada på partier eller personer de inte gillar). Däremot ska det bli intressant att se om SVT även om kommer lyfta fram någon rapport som granskar riksdagsledamöter eller partimedlemmar med koppling till vänsterextremism. Med tanke på resultatet i min egen kartläggning om hur SVT rapporterar om vänster- och högerextremism är detta ytterst tveksamt.

Om vi då lite vårdslöst utgår ifrån att SVT inte väljer att lyfta fram kartläggningar eller rapporter om vänsterextremism, så resulterar det i en vinkling där man bara granskar högern men inte vänstern. Vi får se vad som publiceras innan valet den 11 september.

Vad skulle gjorts bättre?

Granska vänstern lika mycket som högern.

Fundera på följande

Kommer ”alternativ” media att förklara bort eller ignorera rapporten, eftersom den går hårt åt Sverigedemokraterna? Kommer SVT och annan traditionell media att publicera en liknande rapport om vänstern?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/over-250-politiker-kan-kopplas-till-hogerextremism

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.