Stor skillnad på hur SVT rapporterar kring vårdplatserna och elpriset

Av | augusti 26, 2022

Idag kommer ytterligare en artikel om hur folk ska spara på elen, samtidigt som de ansvariga politikerna går helt fria från ansvar. Och igår granskade Uppdrag granskning Ebba Busch uttalande om vårdplatser, samt hur hon och hennes parti inte är ärliga vad gäller förklaringen till det låga antal vårdplatser i Sverige.

Vad är problemet?

Det selektiva urvalet och särbehandlingen. Det är bara bra att Uppdrag granskning granskar Kristdemokraternas flykt från ansvar vad gäller vårdplatser, men sätter man det i relation till hur SVT granskar elpriserna syns tydligt hur journalisterna konstant vägrar ställa politiker till svars för de höga priserna.

Hade SVT behandlat frågan om vårdplatser på samma sätt som frågan om elpriser, hade de uppmuntrat folk att inte bli sjuka och kommit med tips om hur man håller sig frisk så man slipper råka ut för misslyckandet med vårdplatserna. Det SVT gör är alltså att lägga ansvaret på konsumenterna för att få ned sina elpriser, trots att det delvis är politiska beslut som gjort att Sverige har energibrist i de södra delarna av landet. Samtidigt som man lägger ansvaret för det låga antalet vårdplatser på politikerna.

Vad skulle gjorts bättre?

Kommer Uppdrag granskning att granska Miljöpartiet och Socialdemokraternas beslut som ledde till att det inte längre var lönsamt att driva de kärnkraftverk som nu lagts ned? Eller kommer SVT fortsätta säga att allt beror på kriget i Ukraina och att marknaden inte såg kärnkraften som lönsam? Naturligtvis är det politikerna som ska granskas (som i fallet med vårdplatserna), SVT ska inte ignorera politikernas ansvar för att istället läxa upp folket hur de ska spara på elen.

Fundera på följande

Hur många svenskar tror du ens lägger märke till den här typen av subtila vinklingar och selektivt urval? Och vad händer med en demokrati där folk är för dumma eller ignoranta för att förstå hur de själva blir manipulerade?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/fler-valjer-timpris-pa-elen-trots-risk-att-det-blir-dyrare
Källa: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/busch-kritiserade-for-fa-vardplatser-kd-bakom-halften-av-neddragningarna

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.