SVT låter kritiker till identitetspolitik komma fram, men verkar själva fortfarande besatta av det

Av | mars 1, 2020

Många fler kvinnor än män har sökt in på de populäraste högskoleutbildningarna, och det finns stora könsskillnader mellan olika utbildningar.

Vad är problemet?

SVT presenterar som vanligt könsskillnader i utbildningar som ett problem. Man pratar med folk som verkar tycka att det är viktigare att allting är 50/50, snarare än människor studerar det de är intresserade av. Men den här gången har public service faktiskt lyft fram en person som tycker tvärtom! Kors i taket! ”Det viktigaste är att man läser det man tycker är roligt” säger Fares Al-Khalily. Det finns även forskning som presenterades i den norska dokumentären Hjernevask (från 2010, den som public service vägrade ta in) som tydligt visar att när män och kvinnor får full frihet att bestämma så väljer de typiskt manliga och kvinnliga yrken. Kvinnor till exempel väljer oftast yrken där de får umgås och interagera med andra människor (socionomer, psykologer och sjuksköterskor). Men i länder där valfrihet inte finns tvingas kvinnor in i typiskt manliga yrken då de inte har andra alternativ.

Den här artikeln är ändå ovanligt bra för att vara SVT. Man nämner ingenting om att det är sociala normer eller biologi som ligger bakom (det är typiskt vänsterfeminism att hävda att alla könsskillnader beror på sociala normer, medan det är typiskt högerkonservatism att hävda att allting beror på biologi), utan håller sig förvånansvärt neutral på den punkten. Visst är det tydligt att man fortfarande målar upp könsskillnader i yrkes- och utbildningsval som problem, men när man som nu låter folk av annan åsikt komma till tals tar man ändå ett steg i rätt riktning.

Vad skulle gjorts bättre?

Istället för att måla upp det som ett problem med formuleringar som ”stor obalans mellan könen på vissa utbildningar på JO” hade man kunnat skriva ”män och kvinnor gör fortfarande väldigt olika val när det gäller utbildning”. Båda formuleringarna betyder samma sak, men SVTs variant problematiserar.

Tldr; mindre fokus på yta och identitetspolitik, mer fokus på innehåll och prestation.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kvinnor-dominerar-varens-popularaste-utbildningar
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/stor-obalans-mellan-konen-pa-vissa-utbildningar
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-man-tenderar-att-valja-utbildningar-som-ger-valdigt-hoga-inkomster

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.