Lena Mellin och Martin Aagård: hur många migranter/flyktingar har ni hjälpt?

Av | mars 2, 2020

Turkiet har öppnat portarna och släpper nu igenom mängder med flyktingar och migranter mot Grekland och Europa. Två profiler hos Aftonbladet skriver om detta.

Vad är problemet?

Hyckleri är problemet. Här är ett citat från varje person:

Lena Mellin:Det är inte bara mycket olämpligt, det är på gränsen till sinnessvagt eftersom det skvallrar om en total brist på empati, medkänsla, med andra människor.” (Om bilderna på Ulf Kristersson och Tobias Billström som gränsvakter.)

Martin Aagård:Men det finns ett minne av ett annat 2015. Ett år då människors solidaritet prövades. Och stod pall. Ett år då människor på flykt välkomnades. Trots att det var svårt. Ett minne av hur vi tog vårt ansvar för kriget. Av hur vi blev en del av kriget.

Hur många flyktingar och migranter har Mellin och Aagård hjälpt själva? Hur många har fått bo hos dem efter att ha tagit sig in i Sverige? Hur många gånger har dessa två varit vid tågstationer och gränser för att dela ut mat och kläder? Jag kan inte säga säkert, men förmodligen inte en enda gång. Det enda de gör är att de sitter och skriver hur viktigt det är med känslor (populärt kallat ”empati”) och medmänsklighet, men själva visar de inte upp mycket av den varan.

Vad skulle gjorts bättre?

Mer handling och färre ord. Om dessa journalister tycker att medmänsklighet är så viktigt borde de själva leva som de lär. Men det är bekvämare att tjäna pengar på känslosamma (och därmed klickvänliga) artiklar samtidigt som man sitter och trycker i Stockholms innerstad. Vi såg prov på samma mentalitet hos andra journalister då de kritiserade Joakim Lamotte efter hans besök i Kronogården – men själva ville de minsann inte åka dit och göra reportage.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/4qJMQg/pa-gransen-till-sinnessvagt
Källa: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/qLdnX0/krokodiltararna-ar-slut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.