SVT länkar inte till eller nämner vilka företag man pratar om

Av | juli 15, 2020

Vänsterorganisationen Amnesty International rapporterar att skövlingen i Amazonas ökar med 90 procent. SVT rapporterar om konsekvenser av detta.

Vad är problemet?

För det första är Amnesty en vänsterorganisation, men presenteras som neutrala av SVT. Amnesty tar tydlig, politisk ställning för exempelvis migrationspolitiken där de kräver familjeåterföreningar och mindre krav på försörjningskravet. Du kan läsa om detta via länken här nedanför, och glöm inte att klicka på ”Läs hela brevet här” på Amnestys sajt.

Sedan skriver SVT också ”Även 36 tunga brasilianska företag kräver i ett upprop att Bolsonaro ska ändra politiken kring Amazonas.” Men man nämner ingenting om vilka företag det rör sig om, och därmed kan inte läsaren se hur viktiga/tunga de är. Det finns heller ingen länk i artikel till uppropet.

Vad skulle gjorts bättre?

Presentera Amnesty som vad de är. I rapporten som SVT länkar till skriver Amnesty själva att de är oberoende av politisk ideologi, men det stämmer inte eftersom de i vissa frågor tydligt intar samma ställning som vänsterpartier eller vänsterideologier (till exempel i migrationsfrågan). SVT borde dessutom ha uppgett vilka 36 företag det handlar om i uppropet.

Vad kan du som medborgare göra?

Det finns väldigt få, om ens någon NGO (Non Governmental Organization, alltså föreningar och organisationer som inte tillhör ett visst land) som inte är politiskt partisk idag. Så fort media presenterar dessa organisationer som neutrala är det alltså dags att dra öronen åt sig. Var dessutom kritisk när journalister skriver om upprop, namninsamlingar eller liknande utan att länka till dem, eftersom du då inte kan granska saken själv.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/skovlingen-av-regnskog-problematisk-for-bolsonaro
Källa: https://www.amnesty.se/aktuellt/krav-pa-den-framtida-migrationspolitiken/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.