SVT kan inte låta bli att tolka kungens jultal åt oss

Av | december 2, 2019

En av de saker public service borde sluta med är att tolka och analysera, och istället låta läsaren göra det. Idag har vi en artikel om kungens jultal där han tar upp vikten av ansvar i Sveriges olika institutioner, och att man måste se till att säkra institutionerna till framtiden. Alltså inte bara tänka på sig själv eftersom institutionerna kommer finnas kvar långt efter att vi som lever idag är döda.

Istället för att helt enkelt sända jultalet måste SVT naturligtvis vara framme och tolka det. De ställer följande fråga till hovets informationschef Margareta Thorngren:

Ska det här tolkas som kritik mot Svenska Akademien?

Varpå Thorngren svarar:

Man får tolka kungens tal hur man vill. Det kungen vill förmedla är vikten av att ta ansvar i samhället.

Thorngren framför alltså det som SVT borde framföra till läsaren – man får tolka jultalet som man vill. Varför kan public service inte låta bli att tolka tal och nyheter för oss? Jo, för att man vill opinionsbilda och driva opinionen i en viss riktning. Som läsare har man inget som helst intresse av att känna till SVTs tolkning eftersom den är subjektiv och inte objektiv.

Det här innebär inte att SVTs tolkning nödvändigtvis är felaktig. Det kan vara sannolik, men det är inte det som är poängen. Poängen är att de borde rapportera objektivt, och sedan låta läsaren tolka subjektivt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/i-kungens-jultal-anas-kritik-mot-akademien

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.