SVT har mer makt än folket

Av | juli 29, 2020

Folket röstar en gång var fjärde år, och en del låter sig definitivt påverkas av medias propaganda. Men hur är det med föreningsbeslut? Där kan folk kanske påverka om de organiserar sig i stora antal. Men för SVT räcker det med att göra en kartläggning.

Ett fåtal personer i media har betydligt mer makt än många medborgare. SVTs kartläggning om hur dålig föreningsaktiviteten var i Örkelljunga kommun gjorde att Örkelljunga volleybollklubb startade ett initiativ för att ändra på den saken. Slutresultatet är alltså något positivt, men det är inte det som är min poäng. Poängen är att klubben knappast hade lyssnat på vanliga medborgare, som man lyssnar på SVT.

Och anledningen är som vanligt att det media skriver får stor spridning. Oavsett om slutresultatet är negativt eller positivt, är det viktigt att komma ihåg att det i praktiken är journalister som styr delar av samhället med selektivt urval, opinionsbildande och agendajournalistik. Och nyckeln till denna makt kallas alltså genomslagskraft, eller spridning. Det vill säga många läsare eller tittare.

När en medborgare säger något är det ingen som bryr sig, oavsett vad han säger.
När en journalist säger något lyssnar politiker och föreningar.

Kategori: SVT

3 reaktion på “SVT har mer makt än folket

 1. NN

  Ja, journalisten vaskar fram en ”man på gatan” som uttrycker det som journalisten tycker själv. Så journalisten påverkar genom att använda intervjuobjektet som en proxy för sina egna åsikter. Många gånger sker det nog till och med omedvetet och utan illvilja. Man utgår helt enkelt från sin världsbild.

  Reportaget om mopedbilarna var ingen artikel utan andra inslaget i Rapports 18-sändning: https://www.svtplay.se/video/27462609/rapport/rapport-3-aug-18-00-4

  Men de hade artiklar i februari 2020 på samma tema:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/allt-fler-olyckor-med-mopedbil-upplever-att-jag-har-kontroll

  Att antalet olyckor ökat kan mycket väl ha ett kausalt samband med att antalet mopedbilar mångfaldigats de senaste 10 åren:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/lavinartad-okning-av-a-traktorer-och-mopedbilar-i-gavleborg-pa-tio-ar
  (Reservation för att procenträkningen i SVTs artikel ser ut att vara undermålig/felaktig.)
  Det är alltså inte nödvändigtvis mopedbilsförarna som blivit sämre. Det kan bero på att det bara har blivit fler mopedbilar.

  Det vore jättekul med en sida dit man som läsare kan skicka länktips och artiklar! Fundera först på hur du vill att det ska fungera. Om du tillåter hela artiklar så vill du nog tydligt skriva att du förbehåller dig rätten att redigera i dem innan du publicerar dem (eller refusera dem helt). Även om en användarartikel har ett bra innehåll så kan den behöva tonas ned i språket för att öka trovärdigheten i artikeln och bibehålla trovärdigheten för ditt projekt.

  Svara
 2. NN

  ”Politics is downstream from culture.” – Andrew Breitbart

  Journalistik är kultur och påverkar politiken.

  ”När en medborgare säger något är det ingen som bryr sig, oavsett vad han säger.”
  Det stämmer, men bara delvis. Om SVT i sina nyhetsreportage väljer ut en person (”mannen på gatan”) och låter denna uttrycka sin åsikt så får medborgaren genomslagskraft från den plattform som SVT erbjuder. Genom att SVTs journalister noga vaskar fram vilka som får uttrycka sig kan de föra fram sina egna åsiker by-proxy och på så vis få genomslag.

  Senast idag, 3 augusti 2020 var det en tjej som tyckte att hon inte fått tillräckligt utbildning innan hon började köra mopedbil och därför höll på att krocka för att hon inte hade koll på gas och broms. Och en trafikpolis som vill ha ”förbättrad säkerhet och utbildning” intervjuas.
  Löp-rubriken löd ”Mopedbilar: Bättre säkerhet krävs”.
  Reportage-rubriken löd ”Mopedbilar: Dålig säkerhet och kunskap”.
  Ingen som argumenterar för personligt ansvar får komma till tals i reportaget.

  SVT har länge haft en förkärlek för att diverse samhällsproblem ska lösas genom regleringar och lagstiftning. ”Stor stat bra! Liten stat dåligt!”

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   ”Om SVT i sina nyhetsreportage väljer ut en person (”mannen på gatan”) och låter denna uttrycka sin åsikt så får medborgaren genomslagskraft från den plattform som SVT erbjuder. Genom att SVTs journalister noga vaskar fram vilka som får uttrycka sig kan de föra fram sina egna åsiker by-proxy och på så vis få genomslag.”

   Absolut, detta håller jag med om. Men då är det ju en journalist som sitter bakom spakarna så att säga. Utan journalisten kan inte medborgaren påverka på samma sätt.

   Just den artikeln om mopedbilarna tror jag att jag missade, jag ska se om jag kan skapa en sida för användartips/artiklar från användare, så kan folk posta länkar på den sidan med tillhörande tankar.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.