70 % av Sveriges journalister består av vänstern? Nja …

Av | juli 30, 2020

Samhällsnytt, som finansieras genom läsarnas frivilliga gåvor, ber om stöd på startsidan. Där skriver de ”70 procent av massmedias journalister röstar på socialistiska partier – tycker du att ett alternativ behövs?”.

Vad är problemet?

Det är en sanning med modifikation. Talet baseras på en norsk opinionsundersökning som endast 150 journalister svarade på. Det låga antalet gör helt enkelt att undersökningen inte kan tas på allvar. Det framgår inte i Samhällsnytts citat, eller i anslutning till det, att undersökningen baseras på svaren från 150 journalister.

Vad skulle gjorts bättre?

Skriv inte att 70 procent är någonting när talet saknar tillräcklig grund.

Vad kan du som medborgare göra?

Lita inte på tal i media utan att kolla källan först. Även om själva talet stämmer, kan det baseras på felaktigheter.

Källa: https://samnytt.se/

3 reaktion på “70 % av Sveriges journalister består av vänstern? Nja …

 1. NN

  ”Det är en sanning med modifikation.”
  Inte nödvändigtvis. Det kan faktiskt vara helt sant och exakt rätt. En sanning helt utan modifikation alltså. Men tillförlitligheten att det förhåller sig så är ganska låg eftersom det låga deltagandet i undersökningen gör osäkerheten hög.

  Just siffran 70% stämmer överrens med professor Kent Asps undersökning från 2011, där han frågade 1338 journalister om deras partisympatier. 70% av journalisterna föredrog något av S (14%), V (15%) och MP (41%).

  Undersökningen presenteras i boken ”Svenska journalister 1989 – 2011” som kan laddas ned från Götebors universitet:
  https://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1374/1374612_svenska-journalister_hela_boken.pdf
  Sidan 102

  Men jag håller med om att Samnytt borde ha presenterat hur många som svarat på undersökningen. De är dock långt ifrån ensamma om denna brist i förhållande till statistik.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Stort tack för att du delar med dig av länk med sidhänvisning, uppskattas!

   Jag säger inte att det inte kan vara sant. Rent logiskt är det inte konstigt med tanke på att 45 procent av alla journalister i Sverige bor i Stockholm, och Miljöpartiet är överrepresenterade i Stockholm om man kollar data från valet 2018. Så ja, rent logiskt finns det samband.

   Men jag tycker man ska vara försiktig att gå ut med att ”så här är det” om man inte har ett ordentligt underlag på fötterna. Jag ska läsa igenom det Kent Asp skriver i sin rapport under veckan.

   Svara
  2. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Nu har jag läst igenom den relevanta delen av rapporten. Tidigare läste jag att det var väldigt få journalister som svarade på Asps undersökning, och att den därför inte kunde tas på allvar, men på sidan 103 står det att det faktiskt är 1 301 personer som svarar, vilket är ungefär lika många som vid en opinionsundersökning. Kanske förväxlade jag med antal svarande hos public service, och att det antalet var oproportionerligt lägre.

   På sidan 105 står det visserligen att endast 93 personer från SVT svarat på undersökningen, och då kan man diskutera hur representatibelt det är för hela SVT. Men det råder ingen tvekan om att undersökningen har relevans om man räknar in hela journalistkåren, och inte bara public service.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.