SVT gör artikel om nätdejting där de framställer kvinnor som offer

Av | mars 5, 2023

SVT skriver en artikel om dejtingappar som baseras på ett program som sänds på SVT Play imorgon.

Vad är problemet?

SVTs vänsterdefinition av jämställdhet (baserad på lika resultat, aldrig baserad på lika förutsättningar) visar sig återigen, då man fokuserar på att dejtandet fortfarande inte fungerar på samma sätt för män som för kvinnor. Och naturligtvis målar man ut kvinnorna som offer, medan man undanhåller andra fakta som visar att kvinnor har det mycket lättare på dejtingmarknaden.

Man nämner visserligen att unga män har problem, men fokus ligger (som vanligt i feministiska sammanhang) på kvinnornas problem. Man nämner ingenting om att många fler män betalar för Tinder jämfört med kvinnor, eller att det globalt går tre män på varje kvinna (vilket ger kvinnorna mycket mer makt att välja). Visst är Tinder inte den enda appen som finns, men det är den största med fler än 80 miljoner aktiva användare.

  • Män svajpar höger 49 %, kvinnor 8 %.
  • Män får 401 matchningar per år, kvinnor får 1 003.
  • 3,2 % av högersvajpningar resulterar i en match för män, 25 % för kvinnor.

Inget av detta nämns överhuvudtaget i SVTs artikel, för det skulle ju måla ut män som offer, och det vill man absolut inte som feminist.

Problemet är alltså att SVT i sedvanlig, feministisk ordning alltid måste framställa kvinnor som offer, hur absurt det än blir då man utelämnar fakta och vinklar verkligheten till någonting som folk inte känner igen sig i då de läser. Det finns en anledning till att feminism inte är särskilt populärt bland män, och det är att jämställdheten bara gäller när den gynnar kvinnor.

Ett annat problem är att SVT inte verkar förstå att män och kvinnor är olika, och att dejtingen därför aldrig kommer bli jämställd enligt deras definition. Kvinnor är av naturen kräsnare (eftersom de blir gravida och därmed tar en stor risk), vilket gör att det ofta är kvinnorna som har makten att välja.

Vad skulle gjorts bättre?

Nu är det visserligen så att artikeln bara är ett urval av information från programmet som sänds imorgon, men jag granskar inte SVT Play utan endast nyhetsartiklar på svt.se. Om man granskar dejtingappar bör man göra det på ett objektivt sätt, det vill säga att inkludera så många olika faktorer som möjligt. Att fokusera på äldre kvinnors problem (som SVT kallar för ”mogna”, haha) är inga problem, så länge man samtidigt fokuserar på unga kvinnor, unga män och äldre män också.

Fundera på följande

En stor del av feminismen går ut på att alltid göra kvinnor till offer, för att på så sätt ge dem sympati som resulterar i positiv särbehandling och gratis makt. Hur många gånger har du sett SVT skriva artiklar om att företagstoppar och styrelser består av för många män, jämfört med artiklar om hur lågstatusyrken som sopgubbe och rörmokare består av för många män?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/dejtingappar-man-tar-initiativet-kvinnor-straffas
Källa: https://bedbible.com/tinder-statistics/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.