SVT gillar verkligen inte Åkessons moskéuttalande

Av | december 21, 2023

Det här skrev jag redan om för ett par dagar sedan, men sedan dess har SVT lagt in en till växel.

Vad är problemet?

Sättet SVT har hanterat den här nyheten på liknar sättet de hanterade Sverigedemokraterna på för cirka tio år sedan. Man avskyr SD, och väljer sedan att med 100 procent ensidighet lyfta fram åsikter som kritiserar Åkesson. Idag är det en religionsforskare som får uttala sig, men det mesta (inte allt) av det han säger har mer med hans egna tolkningar att göra, snarare än fakta.

Som ett exempel säger Åkesson att man måste riva eller konfiskera moskéer där det sprids antidemokratisk information. Då säger forskaren att Åkesson anklagar alla muslimer för det. Det är direkt felaktigt.

Utöver forskaren har man även publicerat flera artiklar där mer kritik lyfts fram, länkar till dessa här nedan.

Vad skulle gjorts bättre?

Om SVT vill ha någon trovärdighet kvar om att vara opartiska kanske de borde lyfta fram röster (främst konservativa och nationalistiska) som tycker att Åkessons förslag är bra. Nu har man med 100 procent ensidighet bara lyft fram kritik mot det.

Fundera på följande

Det märks när SVT inte gillar ett politiskt förslag. Det märks väldigt tydligt.

Jag frågade SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

När det gäller Jimmie Åkessons uttalande om moskéer så har svt.se valt att med 100 procent ensidighet endast lyfta fram kritiska röster. Att ni lyfter fram politiska reaktioner har jag inga anmärkningar på, men det här handlar alltså inte om dem, utan om att ni väljer att bara lyfta fram kritik.

Att lyfta fram muslimska röster är såklart relevant i sammanhanget, men ser ni er verkligen som en media för hela Sverige när ni gör så här? Finns många konservativa och nationalister som tycker Åkessons uttalande var bra, varför får vi inte höra något från dem? Varför 100 procent ensidigt negativa reaktioner? Det är klart att en sådan presentation påverkar hur folk uppfattar hans uttalande. Hur tänker ni kring detta?

Alla relevanta länkar till det ni skrivit finns på min sajt: https://www.mediegranskaren.se/svt-gillar-verkligen-inte-akessons-moskeuttalande/

Om ni väljer att svara kommer ert svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

SVT valde att inte svara.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/religionsforskaren-om-akessons-tal-gar-helt-emot-religionsfriheten–kru8q5
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/efter-akessons-tal-moskeer-i-oppet-brev-till-statsminister-ulf-kristersson–375ou6
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/upprorda-kanslor-pa-rosengard-efter-jimmie-akessons-tal-om-moskerivning–ymur3f
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/imamen-om-jimmie-akessons-sd-moskeutspel-det-skapar-kaos–ocq11o
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/akessons-sd-uttalande-skapar-oro-i-orebro–6lmjm4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.