Första gången jag ser SVT koppla antisemitism till muslimer – dock med en rejäl brasklapp

Av | november 28, 2023

Hatet mot Israel och judar har ökat kraftigt i Tyskland sedan kriget i Gaza bröt ut och nu fokuserar många politiker på att tackla antisemitismen hos invandrade muslimer.

Det här har jag aldrig tidigare sett SVT göra. Alltså att rakt och ärligt i ord uttrycka sambandet mellan antisemitism och muslimer.

Vad är problemet?

Även om man faktiskt skriver ut det den här gången, så handlar hela artikeln om att antisemitism minsann alltid har funnits i Tyskland, och att det är farligt att koppla antisemitism till invandring. Ja, det verkar helt enkelt som att ”muslimer och antisemitism” för SVT är vad ”gratis” är för Joakim von Anka – det är så obehagligt att säga att det fastnar i halsen.

Vad skulle gjorts bättre?

I Sverige är det helt uppenbart vilka det är som ligger bakom den ökade antisemitismen, det är bara att kolla hur många muslimer som går i de palestinska demonstrationstågen där det skanderas ”from the river to the sea” (alltså att alla judar ska försvinna från området), ”krossa sionismen” och andra slagord. Eller att de var ute och ”stöttade Palestina” innan Israel hade inlett sin motattack efter 7 oktober. SVT har dock hittills vägrat koppla muslimer till ökad antisemitism, istället har man använt neutrala ord som ”personer” eller ”demonstranter”. Så vad skulle gjorts bättre? Kalla en spade för en spade, och berätta vilka muslimer och kommunister det är som går i de palestinska demonstrationstågen där antisemitismen flödar.

Fundera på följande

Varför tror du SVT är så otroligt försiktiga med att generalisera muslimer som grupp, när man har noll problem med att generalisera män som grupp (exempelvis när det gäller kvinnovåld)?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/77-ariga-aktivisten-sprejar-over-rasistiska-och-antisemitiska-klotter–6n4n57

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.