SVT går Folkhälsomyndighetens ärenden utan att ställa en relevant fråga

Av | augusti 19, 2021

70 procent av alla svenskar som läggs in för intensivvård på grund av covid-19 är helt ovaccinerade. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla svenskar att vaccinera sig, ett budskap som SVT sprider vidare helt okritiskt.

Vad är problemet?

Dagens artikel är ett bra exempel på när media missar/glömmer/undviker att ställa en relevant fråga, samt hur en utelämnad detalj kan få något att framstå på ett helt annat sätt. Den utelämnade detaljen är åldern på alla som tas in för intensivvård. Thomas Lindén på Socialstyrelsen säger:

De allra flesta som skrivs in är antingen ovaccinerade eller har bakomliggande skörhet eller sjukdom.

Här hade det varit intressant om SVT hade frågat Socialstyrelsen om åldern på de intagna. Istället vinklas artikeln till mer vaccinpropaganda, något jag skrivit att SVT bedrivit tidigare. Hur många som är, säg, 20, 30 och 40 år (ovaccinerade) får intensivvård? Hade vi läsare fått veta det kanske vaccinet inte framstått som lika nödvändigt för relativt unga.

Vad skulle gjorts bättre?

Ställ relevanta frågor när våra myndigheter utelämnar relevant information.

Fundera på följande

Finns det någon möjlighet att SVT går statens ärenden i vaccinfrågan? Deras sändningstillstånd utformas och formuleras trots allt av våra politiker. Eller handlar det om att man tror att allting som myndigheterna säger är sant och baseras på otvetydig forskning?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fhm-70-procent-pa-iva-helt-ovaccinerade

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.