SVT går all-in med den vänstervridna klimatpropagandan

Av | september 1, 2021

SVT har publicerat en stor mängd artiklar om klimatet, men det finns vissa artiklar som är värre än andra, om man ska uttrycka sig milt. Idag presenterar man ny, pågående forskning om hur viruspandemin kan göra så att människor drastiskt ändrar sina livsstilar. Det vill säga, konsumerar och reser mindre.

Vad är problemet?

Till att börja med ska ett par definitioner klargöras. Med klimatpropaganda menas sättet som SVT helt ensidigt lyfter fram en viss typ av lösningar på klimatfrågan, och med vänstervriden menas just den typen av lösningar de ständigt presenterar eller lyfter fram.

För även om alla seriösa aktörer och opinionsbildare är överens om att jordens temperatur stiger, och att det är åtminstone bland annat på grund av mänsklig påverkan, så varierar lösningarna på problemet. Men inte hos SVT. De presenterar ständigt samma narrativ: svenskar ska sluta eller åtminstone grovt minska sin konsumtion, vi ska köpa elbilar, vi ska sluta äta kött och vi ska sluta eller klart minska på vårt flygande. Låter det bekant? Ja, och det är för att vänstern brukar föra fram samma lösningar. Man vill avskaffa eller kraftigt skadeskjuta kapitalismen och den tillväxt som den kräver.

Men det SVTs lösningar bygger på är utsläpp per capita, och klimatet bryr sig bara om de totala utsläppen. Det vill säga, även om Sverige imorgon hade fått 10,5 miljoner Greta Thunberg så hade det i praktiken inte spelat någon roll för klimatet, då Sveriges totala utsläpp är minimala jämfört med Kinas, Indiens och USAs. Man springer runt och försöker få folk att släcka glödlamporna medan luftkonditioneringen står på dygnet runt, och den verkar ingen bry sig om.

Det SVT istället bryr sig om är vad de själva ser som social, global rättvisa. Om fattiga människor i Afrika och Indien inte kan äta kött, flyga och konsumera som vi, då ska vi svenskar inte heller göra det! Det är där skon klämmer för SVT, annars hade man varvat de vänsterorienterade lösningarna med högerorienterade lösningar som mer handlar om teknologisk innovation, effektivisering och en uppfattning om att klimatproblemet faktiskt inte är akut. Det kan lösas på sikt, utan radikala och snabba förändringar av livsstil och samhälle.

I dagens artikel gör man sitt bästa för att ändra svenskarnas livsstil.

Vad skulle gjorts bättre?

Lika mycket som man upplyser svenskarna om att de ska sluta konsumera och äta kött, lika mycket borde man upplysa dem om att det de gör inte har någon praktisk inverkan på klimatet när 2,7 miljarder indier och kineser samtidigt ökar sina utsläpp för att få bättre levnadsstandard. SVT borde alltså föra fram argument och lösningar från fler håll än bara vänstern.

Fundera på följande

Hur ser SVT på demokrati? Är demokrati bara bra om folket har ”rätt” åsikter om klimatet? Ser SVT det som sin uppgift att ändra folks åsikter till det ”rätta”? Om så är fallet, skulle inte klimatdiktatur passa bättre?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/forskning-hallbar-konsumtion

Kategori: SVT

4 reaktion på “SVT går all-in med den vänstervridna klimatpropagandan

 1. Ivar

  Vet inte om de är en inbillning, men tycker SvT brukar slå på miljötrumman när de närmar sig val…

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Jag tror den nuvarande propagandan har två förklaringar:
   1) IPCCs nyligen publicerade klimatrapport som SVT tolkar på sitt sätt
   2) Novus-undersökningen som visade att svenskarnas intresse för klimatet ökat med 9 procent, och är nu de femte intressantaste frågan

   Jag tror man helt enkelt vädrar morgonluft i de alltmer ihärdiga försöken att påverka klimatopinionen.

   Svara
   1. Ivar

    Kanske, men SVT sätter agenda, De lyfter fram klimatet och all alarmism om eventuella katastrofer mm i massa artiklar i flera veckor, sen beställer de en undersökning om vad som är viktigt för Svenska folket. Efter flera veckor med matning av klimat, så är vips på alls sinne när någon frågar, ”vad är viktigt inför valet?” och ja, svaret blir miljö. och Vips blev Miljön den viktiga frågan att prata om..
    #konspirationsteorier.

    Svara
    1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

     Det håller jag med om. Det är samma sak inför partiledardebatter då man presenterar ämnen som svenska folket är mest intresserade av. Men det svenska folket är intresserat av beror delvis på vad media skriver. Hade media pumpat ut artiklar om båtmotorer i ett halvår hade svenska folket blivit intresserat av det.

     Samtidigt menar jag också att man nu, med Novus-mätningen, fått ett kvitto på att propaganda lönar sig, och då blir man motiverade att lägga in en högre växel för att få ännu fler svenskar att sätta klimatet som den viktigaste frågan. Synd bara då att man i princip uteslutande skriver om vänsterns lösningar på klimatproblemet, alltså minskad tillväxt och minskad konsumtion.

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.