SVT fortsätter vägra ifrågasätta muslimernas demokratisyn

Av | april 18, 2022

Igår skrev jag om att SVT intervjuade några unga muslimer, och idag syns samma tjejer i en till artikel.

Vad är problemet?

Roten till upploppen är att en del muslimer anser att islam ska stå ovanför svensk grundlag. Det vill säga, det ska inte vara tillåtet att förolämpa religionen, till exempel genom att bränna koranen. När detta ändå görs startas det upplopp.

Denna grupp med tjejer sade i gårdagens artikel att Paludans manifestation aldrig borde få ha ägt rum. Det vill säga, de vill inskränka den grundlagsskyddade yttrandefriheten så att ingen får förolämpa islam eller dess profet. SVT ställde inga kritiska frågor om dessa muslimers demokratisyn, och det gör man inte idag heller.

Istället publicerar man en spekulationsartikel där de unga tjejerna berättar om vad de TROR kommer hända (hat och islamofobi). Syftet är såklart att få läsaren att uppfatta de demokratiföraktande muslimerna som offer, att det bara är en liten del av dem som bränner bilar och vill döda poliser. Och det stämmer, men alla de muslimer som inte tar till våld, men samtidigt inte heller accepterar hån mot religionen måste också ifrågasättas eftersom sådan attityd är grundlagsvidrig.

Vad skulle gjorts bättre?

Istället för att utmåla Paludan som skurk, som i detta fall faktiskt inte gjort något kriminellt, måste media börja ifrågasätta vanliga muslimers syn på yttrandefrihet och demokrati.

Fundera på följande

Vad är det som gör att SVT vägrar ifrågasätta muslimerna? Är de rädda för att själva stämplas som islamofober av sina Södermalmskolleger, eller ser de muslimerna som en offerminoritet som inte får ifrågasättas eller kritiseras?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/efter-upploppet-unga-muslimer-uttrycker-oro-for-okad-islamofobi

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.