SVT fortsätter sin antiköttpropaganda, men visar prov på förbättring

Av | februari 1, 2020

Köttätande kan öka risken för urinvägsinfektion, då forskare upptäckt ett samband mellan att äta kött och drabbas av urinvägsinfektioner. Risken minskade enligt studien med 16 procent för de som var vegetarianer.

Vad är problemet?

Jag har skrivit om det här upprepande gånger nu. SVT för i praktiken fram Miljöpartiets klimatpolitik som går ut på att vi ska sluta åka (bensindrivna) bilar, vi ska sluta flyga, vi ska drastiskt minska vår konsumtion och vi ska sluta äta kött. Idag var det köttet som stod på public service meny.

Det man gör är selektivt urval, man väljer alltså ut en rapport eller studie vars resultat stämmer överens med det budskap man vill föra fram. Har du till exempel sett en SVT-artikel som för fram budskapet att det är bra att äta kött? Eller att det är bra att flyga för att flygen är betydligt pålitligare än tågen? Eller att det är bra att vi konsumerar eftersom det sätter fart på tillväxten och ekonomin, samt skapar jobb? Jag ser inte sådana artiklar någonstans, och då följer jag SVT dagligen.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta mata oss läsare med Miljöpartiets klimatpolitik. Istället för att upprepande föra fram samma budskap utifrån samma perspektiv borde SVT bredda sig och inte bara skriva att kött, bilar, flyg och konsumtion är något dåligt. Naturligtvis finns det för- och nackdelar med allting, även bilar och kött, men det är ensidigheten som public service måste sluta med.

Samtidigt vill jag uppmärksamma att artikeln gör något bra också – den presenterar en annan forskare som ifrågasätter denna studie. På så sätt presenteras inte resultatet som fakta, som annars brukar vara fallet när SVT presenterar studier inom kategorierna kött, bil/flyg och konsumtion.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/att-ata-kott-okar-risken-for-urinvagsinfektion

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.