Förhandsfavoriten Felix Sandman intervjuas av SVT och säger att det är texten och budskapet i hans låt som är det viktiga – att män ska våga visa känslor.
Vad är problemet?
Till att börja med är det ett politiskt budskap som förs fram, och eftersom vi pratar SVT här är budskapet naturligtvis feministiskt. Det vill säga, att män inte visar lika mycket känslor som kvinnor beror på sociala normer. Frågar du konservativa människor beror det på biologi. Vad sanningen är, är svårt att säga eftersom frågan är oerhört komplex. Klart är i alla fall att feminister brukar hävda att de flesta könsskillnader beror på normer i samhället (som ska motarbetas), medan antifeminister hävdar att många skillnader mellan män och kvinnor är biologiska – alltså medfödda. Poängen är att detta är politik, och att beroende på vilken ideologi man tillhör så har man olika svar.
Sedan är det så att enligt reglerna i den europeiska tävlingen Eurovision, så får inte bidragen (låtarna) ha politiska budskap. Trots detta ser alltså inte SVT några problem med att lyfta fram just ett politiskt budskap redan innan den svenska versionen av tävlingen har börjat. Låt mig gissa att SVT inte fört fram budskapet om artisten hade sagt att anledningen till att män inte är lika känslosamma som kvinnor är på grund av biologi. Jag har nämligen aldrig sett public service föra fram antifeministiska poänger.
Vad skulle gjorts bättre?
Skippa de politiska budskapen i samband med tävlingen. Dessutom skulle det vara uppfriskande med lite variation i feministfrågan. Varför inte låta antifeminister komma till tals och sprida deras budskap mellan varven? I feministfrågan tar public service ofta tydlig ställning för vissa politiska värderingar som ofta kommer från liberaler och folk som har en resultatbaserad definition på jämställdhet, istället för en som baseras på lika möjligheter.
Källa: https://www.svt.se/kultur/forhandsfavoriten-feminismen-ar-inte-bara-en-kvinnofraga