SVT fortsätter länka till liberala källor i USA

Av | februari 28, 2019

Det här är någonting som egentligen inte förklaras på ett bra sätt genom att endast hänvisa till en artikel, men jag vill ändå uppmärksamma dig som läsare på något som SVT har för vana att göra när det gäller rapporteringen från USA.

Nästan alltid när SVT rapporterar något från USA hämtar man informationen från liberala källor som inte sällan är ännu mer vinklade än vad svensk journalistik/aktivism är. I USA kan programledare öppet sitta och säga vad de själva tycker om för parti utan att någon höjer på ögonbrynen, och propagandan där är betydligt tydligare än vad den är i Sverige.

Något jag lagt märke till då jag följt SVTs rapportering varje dag är hur de nästan helt uteslutande hämtar sin information från liberala källor som New York Times, Washington Post och CNN, tre medier som är kända för att ha en väldigt kritisk inställning till Trump.

Ofta handlar det dessutom om tolkningar av specifika händelser, vilket är fallet idag. SVT skriver om att representanthuset röstat emot Trumps nödläge för att få loss pengar till muren mot Mexiko. Sedan lägger de till att presidenten får sista ordet, oavsett hur senaten kommer att rösta. Detta är fakta. Men i samma andetag hänvisar de till en tolkning från New York Times om att händelsen kan få betydelse för den rättsprocess emot Trump som startats av 16 delstater.

Sådana här urval av tolkningar (inte fakta) sker nästan alltid från liberala källor i USA när det gäller rapportering om Trump. Eftersom det är så kan man misstänka att SVT letar där först när de vill ha reda på information, istället för att se till att ha en jämnare fördelning. Detta är särskilt viktigt då medierna i USA alltså är mycket mer polariserade än vad de är i Sverige.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/majoritet-rostade-emot-trumps-nodlage-i-representanthuset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.