SVT fortsätter banka in ett av sina tre klimatbudskap

Av | januari 23, 2020

Stora bilar (SUV) innebär en ökad säkerhetsrisk för andra trafikanter, plus att de är sämre för klimatet.

Vad är problemet?

Som jag skrivit tidigare här finns det tre olika klimatbudskap som SVT ständigt för fram: vi ska sluta äta kött, vi ska sluta flyga och åka bil, och vi ska drastiskt dra ned på konsumtionen. Dessa tre budskap är heta politiska potatisar, och definitivt inga neutrala ställningstaganden. Idag skriver public service tre artiklar om hur dåliga stora bilar är, dels för miljön men även för säkerheten. Man lyckas vinkla det till att stora bilar visserligen är bra för den egna säkerheten, men dålig för andra trafikanter som krockar med en. Budskapet är att alla bör skaffa små elbilar (eftersom även större elbilar nu börjar smutskastas).

Problemet är alltså att man dunkar in politiska budskap som inte är neutrala. Man får det att framstå som nödvändigt för klimatet, trots att Sveriges koldioxidutsläpp endast står för 0,1 procent av de globala utsläppen och därmed inte spelar någon roll i praktiken.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde vara mer balanserade vad gäller klimatrapporteringen. Man borde nämna hur liten roll Sveriges utsläpp spelar, att oavsett om svenska bilister kör stora eller små bilar, el eller bensin/diesel, så har det i praktiken ingen betydelse för det globala klimatet.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-paverkar-biltyngd-trafiksakerheten
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/allt-fler-stora-suv-bilar-hotar-klimatmalen
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-oroad-stora-bilar-alltid-samre-for-klimatet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.