SVT presenterar socialistisk hjälporganisation som neutral

Av | januari 21, 2020

Enligt Oxfam sitter en procent av världens rikaste på lika stora tillgångar som 6,9 miljarder människor. SVT tar upp flera andra jämförelser i artikeln också.

Vad är problemet?

Oxfam är inte en politiskt neutral organisation, utan en socialistisk. Precis som i fallet med public service själva har Oxfam fått kraftig kritik för att stå för långt till vänster, men väldigt lite kritik för att stå för långt till höger. Man skriver på sin egen sajt att man använder sig av politisk påverkan för att nå sina mål, och budskapet med ”en procent” används flitigt av vänsterfalangen hos det demokratiska partiet i USA. Ett annat tydligt tecken på att Oxfam står till vänster är att man använder en resultatbaserad definition av jämställdhet, istället för en definition som utgår från lika möjligheter. Någonting public service också gör för övrigt, och som jag skrivit om många gånger tidigare.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ha nämnt att Oxfam är en socialistisk hjälporganisation som utövar politisk påverkan, men det enda man skriver i artikeln är att det är en hjälporganisation.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/varldens-2-100-rikaste-har-storre-formogenhet-an-4-6-miljarder-manniskor

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.