SVT försöker styra narrativet angående Jim Acosta

Av | november 9, 2019

Händelsen där CNN-reportern Jim Acosta blev fråntagen sin pressackreditering har skildrats i SVT, men tyvärr inte på ett särskilt objektiv sätt. SVT rapporterar ensidigt och driver narrativet mot att Acosta i praktiken är oskyldig, trots att han vägrade ge ifrån sig mikrofonen när han redan hade ställt en fråga. Det här exemplet handlar om hur lätt det är för media att vinkla rapportering så att en viss sida framstår som god.

Till exempel har man denna artikel:

https://www.svt.se/kultur/medier/vi-uppmanar-vita-huset-att-genast-ta-tillbaka-sitt-agerande

Det är nästan endast de som stöder CNN som får komma till tals, bland annat en person som hävdar att Jim Acosta ”artigt” avvisat en kvinna som försökte ta mikrofonen ifrån honom. Det ser inte särskilt artigt ut om man kollar på videon. På tal om den så rapporterar även SVT här:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vita-huset-anklagas-for-att-sprida-manipulerad-video

Man försöker här driva ett narrativ att det är en högerextrem sajt som ligger bakom en redigering av videon som ska göra så att det ser ut som att Jim Acosta använder mer kraft för att mota bort kvinnans hand som ska ta mikrofonen från honom. Att SVT börjar prata om att det är en person från en högerextrem sajt som ”manipulerat videon” är till att börja med helt irrelevant, man gör det endast för att så misstro.

Videon i sig, jämfört med originalvideon, märken man knappt någon skillnad på alls. Det man gör här är att man försöker leda bort fokus från Jim Acostas oförskämda beteende, och istället fokusera på att videon skulle vara manipulerad och missvisande.

Det är så här SVT skapar och driver narrativ. Det är så här de vinklar för att få dig att uppfatta en händelse på ett sätt som de vill att du ska uppfatta den på.

Källa: Se länkarna i texten.

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.