SVT förminskar mordet i Värmland

Av | juli 3, 2019

En 19-årig asylsökande har erkänt mordet på en volontär (en pensionerad lärare), men SVT för ett narrativ där de lägger mer fokus på att försvara invandrare som grupp, än på den mördade kvinnan. Man pratar heller ingenting om ansvaret som mördaren hade. Jag ska ge några exempel:

Först har man intervjuat en invandrare som säger sig vara rädd för att folk i Kil nu ska döma invandrare som grupp. På så sätt flyttar SVT ”offerfokus” från den mördade kvinnan till invandrarungdomarna.

Sedan har man en intervju med en volontär där narrativet är att det inte var på grund av mördaren som det hemska inträffade, utan på grund av att samhället inte hade tillräckliga resurser för att ta hand om honom (mördaren var psykiskt sjuk). På det här sättet försvarar man individen (mördaren) istället för att placera ansvar på honom.

Sist men inte minst intervjuas Kilbon Anette Larsson som beskriver hur hon är rädd att alla invandrarungdomar nu dras över en kam med en formulering som skulle kunna vara hämtad från förre rikspolischefen Dan Eliasson: ”Jag är rädd för att alla nu ska dras över en kam. Det här är ju en kille som mått fruktansvärt dåligt. Vi vet inte vad han varit med om innan han kom hit. Vi har ingen aning om det.” Här försvaras mördaren, och även om det inte är SVTs egna ord så har man fortfarande valt ut just Anettes kommentar för publicering.

Jag undrar just om SVT hade drivit samma narrativ om en psyksjuk svensk hade mördat en invandrare? I det här fallet lägger man väldigt lite fokus på mördarens ansvar och inte heller på den mördade kvinnan. Istället fokuserar man på att varna folk för att döma invandrare som grupp. Det i sig är naturligtvis inte fel, men när balansen blir så här skev är det tydligt att det finns ideologiska viljor hos SVT som vill att folket ska få en viss uppfattning om den här händelsen.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/ensamkommande-vahid-kanner-sig-inte-trygg-efter-mordet-i-kil
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/volontaren-viktoria-sterner-efter-mordet-i-kil-vi-behover-mer-stod
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/oro-i-kil-efter-mordet-pa-pensionerade-lararen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.