SVT driver på vänsternarrativ om mångfald inom damfotbollen

Av | oktober 24, 2023

Arsenals damlag har fått kritik för att bilden på deras lag bara innehåller vita spelare. Och redan där anar man vilka som ligger bakom kritiken och vad artikeln kommer handla om.

Vad är problemet?

Flera saker. Dels det selektiva urvalet där SVT gärna vill försöka normalisera åsikter som hör hemma hos vänstern, dels att SVT ignorerar det faktum att det bara är en viss typ av människor som klagar på sådant här (och de står till vänster) och dels att man aldrig ifrågasätter budskapen.

Vad skulle gjorts bättre?

Lyft fram de motsatta budskapet också, alltså att det är de bästa spelarna som ska platsa i ett lag, oavsett hur de ser ut eller var de kommer ifrån.

Fundera på följande

Så fort man strävar efter att ett lag ska bestå av lika många av ett visst utseende eller härkomst, ger man upp tanken på att laget ska bestå av de spelare som presterar bäst.

Jag frågade Viktor Andersson på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag har en tanke om denna artikel:

https://www.svt.se/sport/fotboll/magdalena-eriksson-om-bristen-pa-mangfald-inom-fotbollen-ett-problem–4f0myy

SVT för fram ett perspektiv jag sett hos er många gånger tidigare, nämligen att mångfald trumfar prestation. Plus att mångfald definieras baserat på utseende och härkomst snarare än på prestation (mångfald av hudfärg istället för en mångfald av spelare som är duktiga på olika saker). Detta är ett vänsterperspektiv då det utgår ifrån att allting måste vara lika (i det här fallet att alla spelare, oavsett utseende, måste vara lika duktiga och få ta samma plats). Självklart ska SVT kunna redogöra för hur vänstern ser på saker och ting, men jag tror aldrig jag sett er ifrågasätta detta perspektiv, eller skriva artiklar som handlar om hur prestation trumfar ytlighetsbaserad mångfald.

Förstår du hur jag menar? Varför ser man aldrig SVT ifrågasätta detta perspektiv och denna definition? Har ni gjort det får du gärna länka till en sådan artikel.

Jag undrar även vilka det är som framför den stora kritiken mot bilden på laget? Det står inte i artikeln.

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Källa: https://www.svt.se/sport/fotboll/magdalena-eriksson-om-bristen-pa-mangfald-inom-fotbollen-ett-problem–4f0myy

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.