SVT Kultur utgår från vänstervärderingar … igen

Av | december 21, 2023

Mindre än en procent av modellerna under modeveckorna var tjocka.

Vad är problemet?

SVT anammar vänsterns syn på tjockisar. Först kallar man dem för ”plus size” (smala kvinnor däremot får ingen omgjord benämning utan kallas fortfarande för smala) och sedan utgår man ifrån att modeveckorna ska ha en jämnt fördelad representation av smala och tjocka kvinnor. Det är ingen neutral åsikt, för precis som när det gäller kvotering och jämställdhet mellan kvinnor och män eller mellan olika etniciteter vill vänstern att det ska vara lika precis överallt.

Vad skulle gjorts bättre?

Om man skapar en artikel som baseras på vinklade värderingar, bör man även ifrågasätta dem eller lyfta fram hur den andra sidan ser på det. Detta misslyckas SVT Kultur med relativt ofta, då man istället låtsas som att vänstervärderingar inte alls är vänster, utan neutrala.

Fundera på följande

Om du går den enkla vägen (kopierar allt du ser i media) påverkas du lätt av det journalisterna skriver. Om du däremot går den svåra vägen (bearbetar informationen och tänker efter) blir du inte alls lika lättmanipulerad.

Jag frågade Moa Lindstedt på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag undrar varför du utgår från vänstervärderingar när du rapporterar om modeveckorna?

https://www.svt.se/kultur/under-1-procent-plus-size-modeller-pa-modeveckorna–m3zet1

Det vill säga att det ska vara representation av både tjocka och smala. Vänstern vill med liknande tankar att allt ska vara lika mellan rika och fattiga, svenskar och invandrare, vackra och fula osv. I deras tankevärld handlar det alltid och framtvingad jämställdhet, att även om vissa presterar bättre eller ser bättre ut, så ska de sämre fortfarande representeras lika mycket.

Min fråga är alltså varför du inte ifrågasätter vänstervärderingar eller lyfter fram högerns sätt att se på saken? För i artikeln finns det inte ett ord av ifrågasättande eller perspektiv från högermänniskor som inte håller med om vänsterns idévärld.

Undrar även varför du kallar tjockisar för ”plus size”? Smala får ju inte någon annan benämning, de kallas fortfarande för smala.

Väljer du att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Moa Lindstedt valde att inte svara.

Källa: https://www.svt.se/kultur/under-1-procent-plus-size-modeller-pa-modeveckorna–m3zet1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.