SVT drevar vidare mot Facebook

Av | september 8, 2019

Idag får vi se ett bra exempel på proxystrategi, det vill säga då SVT väljer ut en person som säger något de själva skulle vilja framföra (men inte kan på grund av kravet om opartiskhet). Denna person heter Roger McNamee och han var med i uppstarten av Facebook. Idag anser han att plattformen är ett hot mot demokratin på grund av spridningen av hat, desinformation och konspirationsteorier. Det heter också att folk inte kan låta bli att titta på den här typen av innehåll.

Exakt vad som är ”hat”, ”desinformation” och ”konspirationsteorier” definieras dock inte. Hela artikeln är ett bra exempel på hur SVT fortsätter lyfta fram människor som är kritiska till Facebook, eftersom den plattformen tillhör SVTs största konkurrenter. Journalister har traditionellt haft monopol på informationsflödet, särskilt i början av 80-talet i Sverige då internet och konkurrerande tv-kanaler inte fanns. SVT-journalisterna kunde då helt bestämma vad folk skulle prata om genom att selektivt välja ut vissa ämnen. Idag fungerar inte det på samma sätt eftersom folk kan skaffa information från internet och privata aktörer.

Det är inte heller någon hemlighet att yngre konsumerar mindre public service än vad äldre gör, och att yngre har en helt annan internetvana än pensionärer och därmed inte lika beroende av statlig television för att få reda på vad som händer i samhället. Sedan kan man spekulera i vad public service mål är. Kanske att få våra politiker att lagstifta mot sociala medier och internetjättar, alltså lagstiftning som skulle gynna traditionella medier? Vad tror du?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/mark-zuckerbergs-mentor-facebook-ett-hot-mot-demokratin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.