Bra exempel på hur mycket makt media har över företag

Av | september 7, 2019

H&M stoppar allt inköp av brasilianskt läder på grund av bränderna i Amazonas och deras koppling till boskap. Vid en första anblick ingen märkvärdig nyhet, men om man tänker efter …

Den snabbaste vägen för bra PR för företag är media, men då gäller det att media gillar det företagen gör och skriver om det. En sajt som svt.se når ut till miljontals läsare och har därmed en enorm genomslagskraft (påverkar många människor). Genom att signalera godhet kan företag få positiva artiklar om sig och därmed nå ut till folk som ansvarstagande. H&M signalerar att man tar ställning för något som de tror att media kommer uppskatta, i det här fallet klimatet. Men beroende på hur journalister vinklar en händelse eller ett agerande kan näringslivet uppfattas som bra eller dåligt av gemene man.

För du tror väl inte att H&M bryr sig om regnskogen särskilt mycket, eller andra moraliska/etiska värden? Företaget är känt för att anställda väldigt billig arbetskraft som jobbar för slavlöner i fjärran östern. Detta har media också skrivit om som tur är. För att då förbättra sitt rykte måste H&M använda sig av journalister eftersom de når ut till flest människor. På det här sättet får media en enorm makt över företag eftersom de till viss del kontrollerar deras rykte (samma sak med kändisar för övrigt, de är helt i händerna på journalisterna).

Och allt detta beror på att folk blint sväljer allt som står i media med hull och hår utan att tänka efter. Hade människor funderat lite mer hade de inte blivit lika påverkade av vad som står, utan istället börjat fundera på VARFÖR det står som det gör. Allting är nämligen inte alltid som det verkar vid en första anblick.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/h-och-m-stoppar-inkop-av-brasilianskt-lader

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.