SVT drevar mot Leif Östling och ser till att han får lämna Scania Science Park

Av | oktober 31, 2019

Idag har vi ett skolboksexempel på hur det går till när SVT drevar mot åsikter och personer de själva inte gillar, för att i slutändan indirekt få bort en person från sin tjänst. Leif Östling blev intervjuad av Swebbtv (en YouTube-kanal med konservativa värderingar) där han berättar om sina erfarenheter av folk från norra Afrika och Mellanöstern på verkstadsgolvet. Östling säger att han upplevde att dessa människor generellt hade svårt att komma i tid samt att dagens moderna processer när man sätter ihop lastbilar blev för mycket för många av dem. Han nämner ett exempel där det fanns 100 invandrare från dessa områden, och endast tio blev kvar i tjänst.

Det första SVT gör är att man skriver att Swebbtv har kopplingar till vit makt-miljöer. Vit makt är namn på rörelser som vill förändra samhället med våld och som anser att den vita rasen är överlägsna alla andra. Men journalisten Karin Fallenius ger inga exempel på hur Swebbtv skulle vara kopplade till vit makt. Jag kan inte hitta några exempel själv, men finns dem får du gärna tipsa i kommentarerna här nedanför.

SVT går vidare med att låta en representant från stiftelsen Expo komma till tals. Expo har granskat rasism under många år i det svenska samhället, och de säger precis som public service att de är opartiska i politiska frågor. Men i verkligheten har Expo gång på gång granskat och attackerat Sverigedemokraterna eller andra konservativa partier, utan att göra detsamma gentemot liberala partier. Det är ungefär som om jag bara skulle granska Aftonbladet och Expressen för att de är liberala, och sedan blunda för konservativ ”alternativmedia” som Nyheter Idag och Fria Tider. Expo är med andra ord inte politiskt opartiska, ändå presenterar SVT dem som en neutral auktoritet att förklara vilka Swebbtv är.

Fallenius fortsätter med att ställa ledande frågor till Boel Godner som är styrelserepresentant inom Scania Science Park:

Är det förenligt med de värden Södertälje science park står bakom?
Men är det förenligt med Södertälje science parks värden?
Har du förtroende för Leif som ordförande för Södertälje Science park?
Hur mycket kan det här skada Södertälje Science park?

SVT utgår alltså ifrån att det Östling säger i Swebbtv skulle vara något negativt. Om Fallenius hade varit en journalist som åtminstone försökte vara objektiv, hade hon istället kunnat ställa frågor som:

Vad tycker du (Boel) om det Östling sade i Swebbtv?
Och om då Godner sade att hon tar avstånd från Östlings uttalanden skulle Fallenius kunnat fråga varför, för att få en utveckling av hur Godner ser på det. Men det vi läsare istället kan ta del av är en journalist som redan innan artikeln skrivs bestämt sig för att hon vill sätta dit Östling för det han sagt. Och det lyckades hon och SVT med, för nu meddelar Scania Science Park att Östling tvingas bort från sin post.

Det är så här det går till när media upprätthåller åsiktskorridoren och när folk som vågar röra sig utanför den snabbt får betala priset för att beskriva hur man upplever verkligheten.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/leif-ostling-lamnar-sodertalje-science-park
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/leif-ostling-stallde-upp-i-intervju-pa-sajt-med-kopplingar-till-vit-makt-miljon
Källa: https://www.youtube.com/watch?v=qyRvmnd8W-M (Östling börjar prata om invandringen vid 53:10 i videon)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.