Observera vad som händer med rapporteringen om Sveriges kommuner

Av | oktober 30, 2019

Det flödar många rapporter om kommunernas dåliga ekonomi. Ungefär var tredje kommun har underskott i budgeten, men det betyder ju också att två tredjedelar inte har det. Ändå får man mest läsa om kommunerna som går på knäna. Varför? Därför att folk hellre klickar på negativa nyheter än positiva.

Borde det inte istället vara fokus på alla kommuner med god ekonomi, eftersom de trots allt är i majoritet? Varför fokuserar man mest på tredjedelen som det går dåligt för? Nu säger inte jag att SVT ska ignorera att prata om kommunernas problem, men med sådan ensidig rapportering som är nu får man som läsare uppfattningen att den kommunala ekonomin generellt är i kris. Det stämmer inte, åtminstone inte än.

När fler än 50 procent av alla Sveriges kommuner går med förlust, då kan man framställa situationen som allmän kris. Men innan dess kan man rapportera mer balanserat, bland annat genom att skildra rika kommuner så att inte den samlade bilden blir för problemtyngd. Dagens artikel hos SVT är alltså bara en bland många.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/ekonomisk-krissituation-i-karlskoga-kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.