SVT döljer information och Samhällsnytt fulvinklar om den dömde läkaren

Av | juli 28, 2021

Läkaren Farshid Sistami har dömts till ett års fängelse av Göteborgs tingsrätt för att ha sålt falska coronaintyg under varumärket Husdoktorn.

Vad är problemet?

SVT döljer (eller så är de lata, man vet ju aldrig) massor av information, medan Samhällsnytt försöker använda det enskilda fallet med Sistami för att få det att verka som att utländska läkare inte är lika pålitliga som svenska generellt.

Om vi börjar med SVT så är mängden information om fallet väldigt liten om man jämför med det Samhällsnytt skrivit (och vi vet ju vilken av dessa parter som har mest pengar och resurser). Den dömde läkarens namn framgår inte och namnet på hans klinik framgår inte heller. Man länkar visserligen till Göteborgs-Posten där namnet på kliniken står, men varför skriver man inte ut namnet själva?

Samhällsnytt gör ett jättebra grävjobb med att ta fram information om hela bedrägeriprocessen, däremot fulvinklar man i slutet av artikeln där man skriver:

Fängelsedomen mot Farshid Sistani är den senaste i raden som handlar om kriminella invandrare i vården. Den kommer dessutom mitt i en infekterad debatt om huruvida svenskar ska ha rätt att kräva svenska läkare när de söker vård – en möjlighet många vårdcentraler erbjuder. Socialdemokraterna har sagt att de vill stoppa den möjligheten eftersom det anses vara diskriminering.

Senaste i raden? Samhällsnytt länkar bara till två andra fall. Man lyfter inte fram invandrarläkare som gör sitt jobb på ett hederligt sätt. Vad de försöker göra är att få utländska läkare att framstå som opålitliga, vilket är en fulvinkling.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ha haft mycket mer information om fallet. Om Samhällsnytt kan göra det, som bara har en bråkdel av SVTs resurser, varför kan då inte SVT? Samhällsnytt hade gärna fått länka eller åtminstone beskriva andra liknande fall, där invandrarläkare fuskat på olika sätt.

Fundera på följande

Varför skriver inte SVT ut identiteten på vare sig läkaren eller hans klinik, trots att han blivit dömd i domstol? Varför försöker Samhällsnytt använda det här fallet för att propagera för att folk ska få välja bort läkare baserat på etnicitet?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/lakare-doms-till-fangelse-for-falska-covid-intyg
Källa: https://samnytt.se/lakaren-farshid-salde-falska-coronaintyg-har-kvar-sin-lakarlegitimation/

2 reaktion på “SVT döljer information och Samhällsnytt fulvinklar om den dömde läkaren

 1. johan

  Ni har inte hört att de är lätt att komma med ett förfalskat papper från Mellanöstern, till o med vårdpersonal från Rumänien har kommit med falska papper. Sen trodde jag att de testades innan de kan jobba här som läkare?

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Hej Johan! Jag vet inte om det stämmer eller i så fall hur utbrett det är (vet du mer får du gärna berätta). Jag fokuserar främst på hur media skriver och hur de vinklar.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.