SVT använder ordet ”funktionsvariation”, som är förknippat med vänsterideologi

Av | juli 27, 2021

SVT rapporterar om barn som får lära sig simma, även om de har ADHD och autism. Dessa kallas för funktionsvariationer.

Vad är problemet?

Ordet funktionsvariation handlar egentligen om att beskriva att alla människor fungerar på olika sätt. Men det handlar också om vänsterns vilja att alltid måla ut alla människor som lika bra, oavsett om de är det eller inte. Så istället för funktionshindrad använder man ett ord som kan användas på alla, på ett neutralt sätt. Det vill säga funktionsvariation. Det finns andra exempel på hur vänstern gärna hittar på nya ord eller använder gamla ord på nya sätt, i syfte att neutralisera så att ingen stackare ska bli kränkt av sanningen. ”Partner”, istället för pojkvän/flickvän till exempel. Allt för att inte exkludera en liten minoritet.

Problemet är att man inte använder ordet på människor som fungerar normalt, utan i praktiken det blir en ersättare till ordet funktionsnedsättning (som låter negativt). Man förskönar alltså verkligheten, som vänstern ibland gör i sin strävan efter vad de ser som jämställdhet, att alla ska ses som lika värda trots att det finns bättre och sämre egenskaper.

Vad skulle gjorts bättre?

Använd ordet funktionsnedsättning för människor som har svårare än normalt att göra vissa saker, i det här fallet att simma.

Fundera på följande

Hur påverkar ordval, definitioner och språkbruk dig som läsare? Det är en djup fråga, så fundera gärna lite längre än normalt!

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/sodertalje-simsallskap-erbjuder-simskola-for-barn-med-npf-diagnoser

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.