SVT bör skildra verkligheten, oavsett hur verkligheten ser ut

Av | februari 4, 2021

Idag publicerade SVT en bild på grovt pixlade, avhuggna huvuden som satts upp på ett staket. Något blod syns inte. Denna bild var tydligen så kontroversiell att Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheter hos SVT, kände sig manad att skriva en förklaring till varför SVT publicerar en sådan bild.

Vad är problemet?

SVT borde ALLTID publicera verkligheten, oavsett hur den ser ut. Folk som är känsliga kan få en varning, precis som i dagens artikel. Den innehåller en video med stillbilder, och innan videon startar syns varningen klart och tydligt. Varför inte alltid göra på detta sätt? Vad finns det för problem när man varnar känsliga tittare innan?

Om vi inte får se verkligheten blir det svårare att förstå den, oavsett vad det gäller. Dessutom finns risk att censur eskalerar, och att bedömningen av vad som folk inte klarar av att se utgår från journalisters antaganden, snarare än från folket själva.

Vad skulle gjorts bättre?

Ansvarig utgivare ska inte (behöva) publicera en artikel för att förklara varför journalister ska skildra verkligheten så som den ser ut.

Fundera på följande

Om du ser en bild (från verkligheten) i media som du uppfattar som stötande, är det då journalistens fel? Eller är det du som inte lärt dig kontrollera dina känslor?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/is-kvinnan
Källa: https://www.svt.se/nyheter/darfor-publicerar-svt-bilder-pa-is-offer

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.