SVT beter sig mer som aktivister än journalister när det gäller utvisningar

Av | december 29, 2022

En flicka vars mamma kommer från Pakistan ska utvisas. SVT gör sitt bästa för att hon ska få stanna.

Vad är problemet?

SVT lobbar stenhårt för att flickan och hennes mamma ska få stanna i Sverige. Det finns flera artiklar i den här artikelserien. Två är från idag och tre är drygt ett år gamla. I dagens artiklar trycks det mycket på att de borde få stanna i Sverige, dels genom rubriksättning och dels genom den andra artikeln där ”Gällivareborna” (det vill säga en samling aktivister som av bilderna att döma nästan bara består av kvinnor … oväntat) sluter upp för dem.

Artiklarna från förra året för liknande tongångar. Ett undantag från snyftnarrativet är denna fråga som SVT ställer till Migrationsverket:

Tar man någon hänsyn till att det är en manlig släkting som ändrat uppgifterna för att kunna gifta sig med henne?

– Det är uppgifter som kom in sent i utredningen. Uppgifterna nådde oss 2020 och då är hon själv vuxen hade och kunnat påtala det här. Trots att hon har gått igenom flera migrationsprocesser har hon inte redogjort det tidigare, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Karatzian fortsätter:

Migrationsverket brukar kunna vara behjälplig men lite mot bakgrund till hur hon har agerat tidigare genom att vara avviken så tror jag att man kommer att vara restriktiva i ärendet men det går säkert att lösa på något sätt, säger Pierre Karatzian.

SVT ska inte ta moralisk ställning, de ska rapportera objektivt och sakligt. De ska inte heller helt ensidigt lyfta fram en viss åsikt eller ett visst ställningstagande, utan representera flera olika synsätt på samma fråga.

Vad skulle gjorts bättre?

Om SVT agerat som journalister hade de konstaterat att mamman och hennes dotter har ett utvisningsbeslut, och sedan är det inte mer med det. Kanske en intervju med Migrationsverket och mamman (vilket har genomförts) också. Men den totala ensidigheten, lobbandet för att de ska få stanna och den aktivism som SVT uppvisar här rimmar illa med kravet på saklig och opartisk rapportering.

Fundera på följande

Hur ofta ser du SVT ta upp fall där invandrare får sina asylsökningar beviljade på moraliskt tveksamma grunder? Det händer typ aldrig. Men när invandrare får utvisningsbeslut, ja då är SVT där med stort engagemang …

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/exmake-ljog-om-hennes-alder-darfor-riskerar-hon-utvisning
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/gallivarebor-slot-upp-for-utvningshotade-tahira-och-duaa
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/tahira-och-dua-ska-utvisas-efter-11-ar-i-sverige
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/entreprenoren-det-ar-manniskor-som-tahira-som-behovs-har
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/migrationsverket-om-tahiras-utvisningsbeslut

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.