SVT är lika okritiska som vanligt när det gäller resultatbaserad jämställdhet

Av | mars 11, 2019

Man märker lätt skillnad på artiklar där SVT vill föra fram ett budskap, och artiklar där de kritiskt ställer frågor. Idag har de en lokal artikel från Uppsala där kommunen ska tvinga in killar i traditionella kvinnliga yrken som exempelvis förskolelärare (och tvärtom för tjejer). Det handlar om sommarjobb som Uppsala kommun ska ordna till ungdomarna.

Eftersom artikeln handlar om resultatbaserad jämställdhet, alltså då lika förutsättningar inte är tillräckligt och där 50/50-resultatet måste tvingas fram, ställer SVT inga kritiska frågor. Det är nämligen det budskapet man vill föra fram.

Hade artikeln istället handlat om en kommun som vägrat tvinga elever in till olika yrken på grund av deras kön, hade SVT direkt börjat ställa kritiska frågor varför kommunen inte arbetar för (SVTs definition av) jämställdhet. Som läsare kan du iaktta när SVT låter personer prata fritt, och när de ställer kritiska frågor.

Som journalister borde de alltid ställa kritiska frågor, men det gäller inte när de vill föra fram ett budskap som de själva gillar.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/3-000-sokte-sommarjobb-i-uppsala-kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.