SVT agerar gärna förälder till svenska folket

Av | september 24, 2023

Nu är SVT igång med sin klimataktivism igen, det är långt ifrån första gången och förmodligen långt ifrån sista också. Den här gången får läsaren förklarat för sig hur mycket kläder hon får köpa och samtidigt klara Parisavtalet.

Vad är problemet?

Problemet här ligger helt och hållet i det selektiva urvalet, snarare än i artikeln i sig. SVT vill väldigt gärna påverka ditt beteende och dina vanor, och det är därför man hela tiden försöker uppmana svenska folket vad de ska äta (mindre kött), hur de ska resa (kollektivt, istället för bil och flyg) och hur de ska handla. Att överhuvudtaget välja att skriva om hur mycket kläder folk ska få köpa varje år, utan att samtidigt skriva hur extremt små de svenska utsläppen är globalt, säger en hel del om SVTs ingångsperspektiv.

Vad skulle gjorts bättre?

Skattefinansierad public service ska inte uppfostra människor, de ska skildra verkligheten på ett så objektivt sätt som möjligt.

Fundera på följande

Media (inte bara SVT) har genom långsiktig upprepning försökt etablera begrepp som ”flygskam” och ”köttskam” för att via normalisering försöka påverka människors val. I dessa två fall har det dock inte slagit igenom på bred front. Varför?

Källa: https://www.svt.se/kultur/rapport-sa-mycket-klader-kan-du-kopa-och-klara-parisavtalet–fr9jh0

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.