Samnytt låter stundtals som ren propaganda då man pratar om Kalmarmoskén

Av | oktober 10, 2023

En moské planeras i Kalmar, och Samnytt gör det väldigt tydligt att man inte gillar det.

Vad är problemet?

Alla vet var Samnytt står någonstans politiskt (högerkonservativa, precis som mig), men var går gränsen mellan vinklad journalistik och ren propaganda? Man inleder med en kraftigt vinklad rubrik:

Hoppet inte ute – Kalmarborna får ny chans att slippa jättemoské

Sedan fortsätter artikeln med att rada upp nackdelar med moskébygget. Allting är 100 procent ensidigt, så artikeln är ingen nyhet, utan snarare en uppmuntran att stödja namninsamlingen mot bygget.

Vad skulle gjorts bättre?

Vad tycker muslimerna om namninsamlingen och kritiken mot bygget? Det hade varit intressant att höra deras perspektiv också. Sedan bör inte någon media, oavsett var den står politiskt, publicera nyhetsartiklar som bara är menade att pumpa ut journalistens egen åsikt.

Fundera på följande

Samnytt startades för att plocka upp nyheter och vinklar som traditionell media av ideologiska skäl undvek. Men om de klagar på att traditionell media är så vinklad åt det vänsterliberala hållet, varför är Samnytt då själva minst lika vinklade (förmodligen mer) åt det högerkonservativa hållet? Varför har de inte högre ambition med opartiskheten för att visa de traditionella medierna var skåpet ska stå?

Jag frågade Mats Dagerlind på Samnytt

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag har en fråga angående din artikel:

https://samnytt.se/hoppet-inte-ute-kalmarborna-far-ny-chans-att-slippa-jattemoske/

Är detta en nyhetsartikel eller en åsiktstext? Det ser ut att vara en nyhetsartikel då den är kategoriserad som inrikes. Texten verkar dock mer vara reklam för namninsamlingen än en nyhet. Varför pratar du till exempel inte med muslimer om vad de tycker om namninsamlingen eller kritiken mot bygget?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Mats Dagerlind valde att inte svara.

Källa: https://samnytt.se/hoppet-inte-ute-kalmarborna-far-ny-chans-att-slippa-jattemoske/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.