SRs Ginna Lindberg pratar med amerikaner som funderar på att flytta på grund av Trump

Av | mars 24, 2024

Det är dags för primärvalen i USA (där republikanerna och demokraterna ska välja sina kandidater), och SRs Washington-korrespondent Ginna Linberg pratar med amerikaner som på allvar är oroade för Trumps eventuella vinst. Japp, det är 2016 igen!

Vad är problemet?

Innan Trump valdes till president 2016 skrev media extremt mycket negativt om honom, hur han inte kunde vinna, hur folk var rädda för hans eventuella vinst och så vidare. Idag skriver SRs Ginna Lindberg en krönika om hur amerikaner är rädda för Trump, då han har en lista över människor som han ser som sina fiender. Dessa säger han sig vilja rensa bort från departement eller ställer inför rätta.

En sådan här krönika hade inte varit något problem, om det inte var för det faktum att Lindberg inte skrivit något liknande om Joe Biden. Jag har gått igenom alla hennes krönikor för 2023, och även om kritik har framförts mot både Biden och Trump, finns det ingen artikel om Biden som liknar dagens om Trump.

Förutom att skriva en krönika som osar 2016, använder även Lindberg ord som är tydligt vinklade. När hon pratar om Trump skriver hon att hans fiender är ”upplevda”, och att ”häxjakten” bara är hans ”egen uppfattning”. När det däremot gäller de amerikaner hon pratar med används inte ord som ”upplevelser” (alltså ord som förstärker att det bara handlar om en individs subjektiva åsikt som inte alls behöver vara objektivt sann). Lindberg pratar med en av sina grannar, som vi inte får veta politisk tillhörighet på, och en republikan som används som alibi för att visa att även högersidan minsann är kritisk mot Trump. Båda kan tänka sig att flytta från USA om Trump vinner valet.

Vad skulle gjorts bättre?

Intervjua någon som gillar Trump också. Med tanke på hur stort stöd han har lär det inte finnas brist på sådana amerikaner. När man bara pratar med den ena sidan blir det alltid vinklat.

Fundera på följande

Jag gjorde kartläggningar om hur SVT (inte SR alltså, men de båda är som bekant närbesläktade vad gäller vänstervridningen) rapporterade om Trump och Biden 2019 och 2021. Resultatet visade tydligt att Trump fick klart fler negativa artiklar än Biden. Och med klart fler menar jag 47 procent negativa artiklar för Trump, jämför med 20 procent negativa artiklar för Biden.

Jag frågade Ginna Lindberg på SR

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag undrar dels varför du in din krönika inte pratar med en som gillar Trump och en som ogillar honom, utan med två som är beredda att flytta om han vinner valet. Det kan väl knappast vara problem att hitta anhängare till Trump med tanke på hans stöd i åsiktsmätningarna just nu?

Och sedan undrar jag också om du har planer på att skriva en liknande krönika om Biden, där du pratar med amerikaner som avskyr (eller är rädda för) Biden och hans politik så mycket att de är beredda att lämna landet om han vinner? Jag har gått igenom dina krönikor för 2023, och kan inte hitta någon där du lyfter fram vanliga amerikaner som kritiserar Biden (har endast gått på rubrikerna, så kan ha missat).

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Ginna Lindberg valde att inte svara.

Källa: https://sverigesradio.se/avsnitt/vilka-star-med-pa-trumps-lista-ginna-lindberg-washington

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.