SR skriver om ”gratis” preventinmedel i Kanada (de är inte alls gratis)

Av | april 15, 2024

Kanada vill göra preventinmedel gratis eller kostnadsfria för kvinnor (det står gratis i rubriken, men kostnadsfria i artikeln).

Vad är problemet?

Förlaget innebär vare sig att preventinmedel blir gratis eller kostnadsfria, däremot blir de skattefinansierade. Som bekant är skattefinansierade tjänster och produkter inte gratis, och i det här fallet blir de inte kostnadsfria för kvinnor, eftersom kvinnor är med och betalar skatt.

Vad skulle gjorts bättre?

Om förslaget går igenom blir preventinmedel billigare för kvinnor. Inte gratis eller kostnadsfria.

Fundera på följande

SVT Play är inte gratis eller kostnadsfri bara för att tjänsten inte ligger bakom en betalvägg. Public service-bolagen verkar ha oerhörda problem att förstå skillnaden mellan gratis och skattefinansierat. Eller, om jag får gissa, känner de till skillnaden mycket väl, men vill inte använda korrekta termer av ideologiska skäl.

Jag anmärkte på Ekot (SR)

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

I artikeln som publicerades idag, angående preventinmedel i Kanada, skriver ni att de blir gratis om förslaget går igenom, eller kostnadsfria för kvinnor. Inget av detta stämmer.

Gratis är det inte eftersom förslaget är skattefinansierat, och kostnadsfritt för kvinnor är det inte heller eftersom kvinnor betalar skatt.

Det här är långt ifrån första gången jag ser public service-bolagen inte förstå skillnaden mellan vad som är gratis, och vad som är skattefinansierat. Om företagen som tillverkar preventivmedel hade skänkt produkter till kanadensiska kvinnor hade det varit gratis.

Om ni väljer att svara kommer ert svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Ekot valde att inte svara.

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/kanada-vill-gora-preventivmedel-gratis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.